https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alegoricky-pruvod-zahajil-projednani-brnenskeho-uzemniho-planu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alegorický průvod zahájil projednání brněnského územního plánu

22.6.2020 19:22 | BRNO (ČTK)
Podle Kanceláře architekta města Brno bude nový plán flexibilnější, aby nebylo nutné dělat tak často jeho změny. Tuto podle tvůrců výhodu naopak někteří považují za nedostatek, protože podle nich umožní stavby, které by striktnější plán zapovídal.
Podle Kanceláře architekta města Brno bude nový plán flexibilnější, aby nebylo nutné dělat tak často jeho změny. Tuto podle tvůrců výhodu naopak někteří považují za nedostatek, protože podle nich umožní stavby, které by striktnější plán zapovídal.
Licence | Volné dílo (public domain)
Veřejné projednání územního plánu města Brna začalo v pavilonu E brněnského výstaviště. Projednávání předcházel alegorický pochod pořádaný brněnským hnutím Nesehnutí. Aktivisté chtěli upozornit na to, že podle nich územní plán dostatečně neřeší klimatickou změnu či ochranu veřejné zeleně.
 

Nesehnutí navrhují zapracovat do územního plánu 17 opatření, která podle jeho expertů mají pomoci městu lépe čelit klimatické krizi. "Pokud návrh územního plánu zůstane beze změn, město promarní jedinečnou šanci usnadnit budování cyklostezek, ochlazovat město pomocí zelených střech a fasád či lépe hospodařit s dešťovou vodou," uvedla koordinátorka kampaně UdrŽitelné Brno Barbora Kosinová.

Průvod vyšel po krátkém happeningu masek představujících například zelené střechy, dešťovou vodu nebo slunce, z Mendlova náměstí k pavilonu E brněnského výstaviště. Někteří lidé se pak účastnili veřejného projednávání územního plánu. Celkem na něj přišlo přibližně sto lidí, kteří se ptali většinou na konkrétní opatření plánovaná v jejich městských částech.

Návrh plánu zveřejnila Kancelář architekta města Brno (KAMB) v březnu a lidé se s ním mohli seznámit na internetu i na úřadech městských částí. Připomínky mohou podávat do 30. června sami nebo prostřednictvím takzvaného zástupce veřejnosti. Připomínky mohou podávat i na veřejném projednávání, magistrát na recepci pavilonu E po dobu jeho konání zřídil mobilní podací místo. Úředníci musejí všechny připomínky vypořádat.

Současný územní plán platí v Brně s různými aktualizacemi od roku 1994 a rok 2022 je nejzazší podle stavebního zákona, kdy musí začít platit nový. Hodně si od něj slibují developeři, kteří již několik let říkají, že zastaralý územní plán brzdí bytovou výstavbu.

Územní plán určuje rozvojové plochy pro různé typy aktivit, určuje směr budování dopravních tahů a další infrastruktury. Jednou z velkých změn je konec indexu podlažní plochy. Býval jádrem sporů mezi občany a developery, kteří se snažili často do území umístit co nejvyšší budovy. Místo indexu budou stavby limitované maximální výškou.

Podle Kanceláře architekta města Brno bude nový plán flexibilnější, aby nebylo nutné dělat tak často jeho změny. Tuto podle tvůrců výhodu naopak někteří považují za nedostatek, protože podle nich umožní stavby, které by striktnější plán zapovídal. Proti návrhu vystupuje řada lidí, kteří požadují výraznou korekci ve prospěch zeleně ve vnitroblocích a ve prospěch zahrádek.

Další veřejné projednávání, při němž mohou lidé získat odpovědi na své otázky od autorů nového územního plánu, je naplánováno na úterý 23. června, opět od 15:00 do 20:00. Poté následují odpovědi na otázky, které lidé zavolají na bezplatnou telefonní linku 800 411 400. Jejich zodpovídání je tak jako dnes naplánováno až do půlnoci.


reklama

 
Veronika Skálová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist