https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/alej-u-zasmuk-i-ridice-nove-ochrani-bile-bezpecnostni-pruhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alej u Zásmuk i projíždějící řidiče nově "ochrání" bílé bezpečnostní pruhy

16.6.2015 12:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na takzvanou Plechovku pro alej v letech 2009 až 2015 přispělo celkem 770 lidí částkou převyšující 350 tisíc korun. Arnika za peníze z darů už v minulosti natřela přes šest set stromů v alejích na severu Moravy, na Zlínsku, ve středních Čechách a zejména na Vysočině.
Na takzvanou Plechovku pro alej v letech 2009 až 2015 přispělo celkem 770 lidí částkou převyšující 350 tisíc korun. Arnika za peníze z darů už v minulosti natřela přes šest set stromů v alejích na severu Moravy, na Zlínsku, ve středních Čechách a zejména na Vysočině.
Foto | Jan Losenický / Arnika
Zvýšit bezpečnost dopravy a zachovat více než stoletou alej u silnice ze Zásmuk do Mlékovic chce sdružení Arnika, místní organizace Českého svazu ochránců přírody i dobrovolníci. Ve čtvrtek a v pátek proto natřou na stromy celkem sto dvacet reflexních pruhů.
 

Na bílou barvu pro natírání přispělo přes dvě stě čtyřicet lidí z celého Česka, zejména ale ze středních Čech a Prahy. Někteří z dárců přijedou stromy i osobně natírat. Na akci budou pomáhat také děti z místní školy. Po zkušenostech z předchozích natírání se ochránci přírody rozhodli, že opět použijí vodou ředitelnou netoxickou bílou barvu Balakryl.

„Stromy rostoucí v alejích podél silnic bývají viněny z toho, že způsobují dopravní nehody. Příčina je ale jinde, protože je to především nepozornost řidičů, neopatrná jízda a nepřiměřená rychlost jízdy, jak dokládají policejní statistiky," říká Marcela Klemensová z Arniky. „Výzkumy ukazují, že bílé reflexní pruhy na stromech podél cest významně zvyšují bezpečnost pro řidiče, zejména za tmy nebo při zhoršené viditelnosti. Bezpečnostní pruhy totiž řidičům pomáhají držet správný směr a usnadňují jim navigaci,“ dodává. Každého pokáceného stromu je podle jejích slov škoda, protože stromy čistí vzduch, produkují kyslík a utvářejí charakteristický ráz české a moravské krajiny.

K větší bezpečnosti provozu v alejích může přispět kromě bezpečnostních nátěrů s odrazkami i dopravní značení či instalace svodidel.

„Historické kořeny alejí u Zásmuk sahají až do 17. století a její vznik je spojován s majitelem zásmuckého panství Adolfem Vratislavem ze Šternberka. Lípy se tehdy sázely jako poděkování za odvrácení celoevropské epidemie moru od Zásmuk a dnes jsou považovány za památné. V plánu je zajistit registraci aleje vedoucí ze Zásmuk do Mlékovic jako významného krajinného prvku, což do budoucna zajistí lepší ochranu před kácením,“ přibližuje dějiny aleje předseda ZO ČSOP Zásmuky Milan Petr.

Lidé alejím pomáhají pravidelně. Na takzvanou Plechovku pro alej v letech 2009 až 2015 přispělo celkem 770 lidí částkou převyšující 350 tisíc korun. Arnika za peníze z darů už v minulosti natřela přes šest set stromů v alejích na severu Moravy, na Zlínsku, ve středních Čechách a zejména na Vysočině. Tamní silničáři pak podle aktivistů převzali od nevládní organizace pomyslnou štafetu a další stovky stromů opatřili bezpečnostními pruhy sami.

„Pomoc občanů rozhodně vítáme. Správa silnic Středočeského kraje o stromy okolo silnic pečuje také a i ze statistik Arniky vyplývá, že v našem kraji stromů u silnic spíše přibývá. Na vytipovaných úsecích pak stromy bílými pruhy označujeme také, označujeme i odrazkami a ve zvyšování pasivní bezpečnosti hodláme nadále pokračovat,“ říká silniční technik a dendrolog krajské správy silnic Středočeského kraje Jaroslav Hudec.

K dalším způsobům, jak ochránit aleje a zároveň účastníky silničního provozu, patří zejména pravidelné a odborné ošetřování stromů, snížení maximální rychlosti v aleji nebo zavedení nové výstražné značky „Pozor, projíždíte alejí“ – podobně, jako je tomu v sousedním Německu.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Vytvořila také první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 166 tisíc stromů. Nevládní organizace stojí také za vydáním letáků a map s touto tématikou. K dispozici jsou materiály: Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Významné stromy středních Čech a Prahy, Aleje Zlínska - dědictví naší krajiny, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny a Aleje Vysočiny - dědictví naší krajiny, Cesty k moravským alejím.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist