https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aleji-roku-2017-je-mlada-alej-na-stare-husi-ceste-pred-tremi-lety-ji-vysazeli-trampove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Alejí roku 2017 je Mladá alej na Staré Husí cestě. Před třemi lety ji vysázeli trampové

14.5.2018 15:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vysazeno trampy.
Vysazeno trampy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Moučka
Alejí roku 2017 se stala Mladá alej na Staré Husí cestě, která byla vysazena před třemi lety. Během sobotní slavnosti dostala od spolku Arnika a od místních trampů pamětní ceduli. Ovocné stromy vysadili trampové z "Roverek". Loňský vítěz Jaromír Henzl pak zahájil v pořadí osmý ročník ankety Alej roku. Informuje o tom Arnika.
 

Alej se zatím nemůže měřit s krásou vzrostlých alejí, ale zvláštní hodnota a ojedinělost se skrývá v jejím příběhu. Ještě před pár lety byla část prastaré obchodní stezky, která se mezi obcemi Dřevčice a Skalka nazývala Husí cesta (Gans Weg), zarostlá neprostupným křovím a rozoraná v poli.

Když se parta nadšenců rozhodla s podporou města Dubá, která je vlastníkem cesty, tuto zaniklou část obnovit, vznikla otázka, jak zafixovat trasu v polním úseku. A tak vznikla alej na Staré Husí cestě.

Trampové na slavnostním vyhlášení Aleje roku.
Trampové na slavnostním vyhlášení Aleje roku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Štěpán Moučka

A nejen z historického pohledu je alej zvláštní – byla vybudována bez čerpání jakýchkoliv dotací neformálním sdružením milovníků zdejší krajiny, pocházejících z mnoha koutů republiky. Každý stromek je označen svým "vlastníkem", který si stromek zasadil a uhradil veškeré náklady s výsadbou spojené. A i nadále se dobrovolníci scházejí při údržbě aleje i celé cesty na pravidelných brigádách.

Alej tvoří čtyři páteřní duby a 59 ovocných stromů složených ze 17 starých odrůd jabloní, hrušní, slivoní, třešní a višní. V budoucnu budou v aleji instalovány informační tabule, na kterých budou tyto odrůdy popsány.

Zástupci spolku během slavnosti předali vítězi soutěže o nejkrásnější alejní fotografii Jiřímu Mlejnkovi tiskárnu EPSON, autor vítězné nominace Jaromír Henzl obdržel let balonem od Lucky Balon. Přítomné pozdravila také Zdeňka Šepsová, starostka Dubé. Slavnostní odpoledne nakonec návštěvníci zakončili procházkou vítězným stromořadím k přírodní památce Martinským stěnám.

Alej na Staré Husí cestě si získala přízeň 408 hlasujících a zvítězila tak v konkurenci 61 stromořadí ze všech koutů republiky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist