https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/all-africa-nigerie-zazaluje-nizozemskou-spolecnost-shell
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřAll Africa: Nigérie zažaluje nizozemskou společnost Shell

27.5.2008 09:34 | PRAHA/LAGOS (Ecomonitor)
Čtyři nigerijští vesničané a jedna environmentální organizace se snaží přimět nizozemskou ropnou společnost Shell k převzetí zodpovědnosti za poškozování životního prostředí v Nigérii. Pokud se jim to nepodaří, chtějí společnost zažalovat u nizozemského soudu. Zprávu o tom přinesl server All Africa.
 

Mapa Nigérie.
Mapa Nigérie. Použití tohoto obrázku upravuje licence Creative Commons ShareAlike ve verzích 2.5, 2.0 a 1.0.
Mapa: Rei-artur/Wikimedia Commons

Podle vesničanů a organizace Friends of the Earth by Shell měl přijmout odpovědnost za poškozování nigerijského životního prostředí ropným průmyslem. O převzetí této zodpovědnosti vesničané společně s Friends of the Earth požádali v dopise zaslaném vedení ropné společnosti.

V Nigérii působí několik dceřiných společností nizozemské firmy. Ta je proto dle názoru vesničanů a Friends of the Earth povinna přijmout zodpovědnost za škody, které její dceřiné společnosti způsobují. Z potrubí totiž často uniká ropa do okolí. Společnost se však údajně nijak nepokouší odstranit ekologické škody vzniklé únikem ropy. Vesničané a ekologičtí aktivisté proto usilují o to, aby se firma přihlásila k odpovědnosti za vzniklé škody a začala pracovat na jejich odstranění. Pokud se tak nestane, přijde na řadu žaloba u nizozemského soudu. "Snažíme se společnost Shell přimět k tomu, aby dodržovala mezinárodní standardy a nigerijský právní řád, což v současné době nečiní," komentovala situaci Anne van Schaiková z holandské pobočky Friends of the Earth.

Ropovody bývají v Nigérii poškozovány kvůli černému trhu - zločinci často naruší potrubí, aby mohli odčerpat ropu a následně ji prodat na černém trhu. Z poškozeného potrubí pak ropa vytéká ven a znečišťuje prostředí. Podle odhadů takto unikne 10 % z každých dvou milionů barelů denní produkce. Uniklá ropa se v období dešťů šíří do prostředí a zamořuje zemědělskou půdu. Ropný průmysl tak bezprostředně ohrožuje životy a zajištění obživy nigerijských obyvatel.

Podle článku zveřejněného dne 20. května 2008 na serveru All Africa.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist