https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/allafrica-tajne-kontrakty-ohrozuji-nejvetsi-destny-les-v-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AllAfrica: Tajné kontrakty ohrožují největší deštný les v Africe

19.4.2007 08:31 | PRAHA/NAIROBI (EcoMonitor)
Druhý největší deštný les na světě, který se nachází na území pěti států v západní a střední Africe, ohrožují tajné kontrakty uzavírané evropskými firmami zabývajícími se těžbou drahého teakového dřeva, napsal server AllAfrica.com.
 

Podle nové zprávy organizace Greenpeace bylo dřevařským společnostem prodáno již 21 milionů hektarů lesa, a to často pouze za několik pytlů cukru, soli nebo za nářadí. Až 40 procent veškerých deštných lesů v Demokratické republice Kongo je přitom ohroženo důsledky globálního oteplování. Živobytí asi 40 milionů lidí v regionu zase podle Greenpeace na deštných lesích závisí, a dřevařské společnosti tak svými tajnými kontrakty způsobí "sociální chaos a ekologickou katastrofu", píše AllAfrica.com.

"Za dřevo v hodnotě stovek tisíc dolarů dávají dřevaři místním lidem pytle se solí a basy piva za méně než 100 dolarů a slibují, že postaví školy a nemocnice," tvrdí Greenpeace. "Tyto sliby však jen zřídkakdy splní a existují i zprávy o zastrašování lidí, kteří zkoušejí protestovat. Slyšeli jsme o lidech, kteří byli donuceni podepsat smlouvu, ačkoli neuměli číst v jazyce, ve kterém byla napsána," upozorňují ekologové.

Deštný les v Kongu je druhým největším na světě a závisí na něm přežití některých primátů, například goril, šimpanzů a bonobů. Významně také ovlivňuje místní i světové klima, píše AllAfrica.com. Greenpeace obviňuje Světovou banku, že těžbu dřeva v Kongu podporuje, ačkoliv ví, že zde často dochází ke korupci. Většina dřevařských společností, kterých se kritika týká, je z Evropské unie - z Německa, Belgie a Portugalska. Další pak jsou ze Singapuru a Spojených států. Francoise van de Ven, generální tajemník Konžské federace dřevařského průmyslu, která zastupuje dotčené firmy, přiznává, že "velká část kritiky je oprávněná". "Společnosti nyní přehodnotí všechny smlouvy uzavřené s místními komunitami," řekl.

Podle článku Paula Redferna na serveru AllAfrica.com ze dne 17. 4. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist