https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/allafricacom-druhe-nejvetsi-kenske-mesto-mombasa-by-do-dvaceti-let-mohlo-zmizet-pod-hladinou-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AllAfrica.com: Druhé největší keňské město Mombasa by do dvaceti let mohlo zmizet pod hladinou moře

3.7.2009 10:05 | PRAHA/NAIROBI (Ecomonitor)
Mombasa je světoznámým turistickým letoviskem se slunnými plážemi a luxusními hotely, které se rozkládá převážně na ostrově. Ale za pouhých dvacet let se tento ráj turistů může stát ostrovem bídy, protože rozlehlý pruh země pohltí moře a sůl znehodnotí vodu, kterou tak nebude možné používat ke konzumaci, píše server AllAfrica.com.
 

Pláže v Mombase, Keňa
Pláže v Mombase, Keňa
Foto: GTBacchus/Own work

Pro zdejší zemědělství bude zasolování půdy zřejmě znamenat jeho pád. Takto vidí budoucnost Mombasy vědci, kteří apelují na vládu, aby bezodkladně podnikla opatření, jež by mohla pobřežní město zachránit před kolapsem způsobeným globálním oteplováním.

"Již nyní pociťujeme nepříznivé dopady klimatických změn. Některé hotely na pobřeží stavějí zdi na ochranu před mořskými vlnami. To jsme zde nikdy nezažili," říká Dr. Samuel Mariga, zástupce ředitele Keňského meteorologického ústavu. "Všechny naše modely ukazují, že teploty budou nadále stoupat. Musíme jednat a zavést adaptační a zmírňující opatření," dodává.

Stanoviska Dr. Marigy jsou shodná se závěry nové knihy "Adaptace měst na klimatické změny" (Adapting Cities to Climate Change), která se zabývá klimatickými dopady na aglomerace a radí, jak se proti nim nejlépe bránit. Věnuje se problematice těchto měst: Mombasa, Dháka, Cotonou, Mumbaí, Rio de Janeiro, Šanghaj a Durban. Kniha byla editována odborníky z Mezinárodního institutu pro životní prostředí a rozvoj (International Institute for Environment and Development) se sídlem v Londýně a vyšla před několika týdny.

Publikace mimo jiné varuje Mombasu, jež je domovem asi 800 000 lidí, že stoupání hladiny moře je pro ni obzvláště nebezpečné. A to vzhledem k nízké nadmořské výšce (pouhých 45 metrů nad mořem), vysokým teplotám a značné vlhkosti.

Vědci předpovídají, že pokud nebudou neodkladně podniknuta zmírňující opatření, bude vzestup hladiny moře o pouhých 0,3 metru znamenat zaplavení 17 % Mombasy (4 600 hektarů). Varují také, že obrovské oblasti ostrova mohou zůstat neobydleny a kvůli vysoké salinitě se stát nevhodnými pro zemědělství. Předpovídají i časté záplavy.

Podle článku Murithiho Mutigy "Tanzania: Town 'Could Disappear in 20 Years'" vydaného na serveru AllAfrica.com dne 29. června 2009.


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist