https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/allafricacom-pestovanim-stromu-proti-rozsirovani-pousti-rika-prezident-nigeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AllAfrica.com: Pěstováním stromů proti rozšiřování pouští, říká prezident Nigeru

5.8.2006 16:15 | PRAHA/NIAMEY (EcoMonitor)
„Rozsáhlý a vyprahlý Niger by měla vysázet více stromů a více zavlažovat půdu, aby zastavil rozšiřování pouští,“ říká prezident země Mamadou Tandja. Informuje o tom server AllAfrica.com.
 

Prezident na problémy upozornil během projevu k 46. výročí nezávislosti západoafrických států. Podle něho by sedmiměsíční kampaň na ochranu nigerské půdy a ochranu údolí a silnic před zasypáním písečnými dunami přinesla i nová pracovní místa pro více jak 25 000 tamních obyvatel.

Celkem 600 hektarů písečných dun bylo zpevněno a 5200 hektarů půdy bylo zavlaženo během projektu zavodňování půdy. „Jde o účinnou cestu k zachování zdravého životního prostředí a o jednu z cest v rámci boje proti nezaměstnanosti,“ dodal prezident Tandja.

V Nigeru žije přibližně 12 milionů lidí z nichž 3,8 milionů čelí chudobě a nedostatku potravy. Prezident zdůraznil, že pokud chce země bojovat proti dopadům klimatických změn a pokud chtějí mít lidé dostatek potravy, musí obdělávat půdu a hospodařit na ní po celý rok a ne jen tři měsíce v roce. „Niger může mít 270 000 hektarů zavlažované půdy,“ řekl Tandja. Lidé v celém Nigeru si pořádně oddechli minulý týden. Začalo totiž pršet na většině území státu. Obavy ze zemědělské katastrofy a potravinové krize se pomalu díky dešti rozplývají a lidé věří, že krize se tento rok opakovat nebude. V zemi začíá pravidelně pršet začátkem července, ovšem tento rok na sebe déšť nechal čekat trochu déle.

Řada několika posledních suchých let v řadě měla za následek mimo jiné i invazi kobylek. Pro Niger, který je podle žebříčku OSN nejchudší zemí světa, byla tato doba velice těžkým obdobím.

Podle článku z 3. 8. 2006 na serveru AllAfrica.com.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist