https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/amatersky-snimek-o-divokych-konich-v-milovicich-ma-po-dvou-letech-dva-miliony-zhlednuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Amatérský snímek o divokých koních v Milovicích má po dvou letech dva miliony zhlédnutí

19.4.2017 09:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bývalý vojenský prostor se stal prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace vyskytují všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy. Na snímku exmoorský ponny.
Bývalý vojenský prostor se stal prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace vyskytují všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy. Na snímku exmoorský ponny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Kopping / Česká krajina
Amatérský dokument o divokých koních z Milovic má po dvou letech přes jeden milion a dvě stě tisíc zhlédnutí. Autorem snímku je milovický filmař Jaroslav Kolčava. V roce 2015 získal za snímek čestné uznání na filmové přehlídce Benátky filmových amatérů. Více než sto osmdesát tisíc zhlédnutí zaznamenalo také další video Jaroslava Kolčavy, věnované námluvám divokých koní. Informuje o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

„Jsem tím velmi překvapen. Myslím si, že jsem tím přispěl alespoň trochu k popularizaci tohoto projektu,“ říká Jaroslav Kolčava. Za film Koně z Exmooru zachraňují české stepi obdržel Jaroslav Kolčava v minulosti čestná uznání na přehlídce Benátky filmových amatérů 2015 a v Krajském kole Celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby v Praze 2015. Rovněž získal Cenu starosty Města Ústí nad Orlicí v rámci soutěže Nezávislých filmových tvůrců Český videosalon 2015. Na loňském ročníku filmového festivalu s ekologickou tématikou Týká se to také tebe získal také cenou hejtmana zlínského kraje.

Jaroslav Kolčava se před časem stal prezidentem Českého výboru UNICA, tedy organizace sdružující neprofesionální filmaře, která spadá pod UNESCO. Vznikla již ve 30. letech minulého století, v roce 2018 proběhne v Blansku kongres UNICA a současně soutěž neprofesionálních filmů.

„Obrovská sledovanost filmových dokumentů potvrdila velkou popularitu tohoto projektu u veřejnosti. V minulých letech se ukázalo, že na Facebooku jsou obyvateli Milovic zprávy o divokých koních a dalších zvířatech v rezervaci bezkonkurenčně nejsledovanějšími událostmi ve městě,“ říká Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. „Více než milion diváků je samozřejmě výrazným signálem o silné podpoře rezervace u veřejnosti v České republice i v zahraničí.“

Vysoká sledovanost podle něho dokládá, že i poměrně složitá témata lze prezentovat přitažlivou formou. „Více než milion zhlédnutí ukazuje, že velcí kopytníci mají značný potenciál nejenom pro samotnou ochranu přírody, ale i pro její popularizaci,“ doplnil Dalibor Dostál. V minulých letech se projekt stal celosvětově nejsledovanějším tuzemským počinem v zahraničních médiích. Referovaly o něm sdělovací prostředky na pěti kontinentech, včetně prestižních New York Times, Washington Post, BBC, Der Standard, Science a dalších.

Bývalý vojenský prostor se stal prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace vyskytují všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy. Další světové prvenství rezervace připsala, když se všechny tři druhy podařilo na jednom místě rozmnožit. Divocí koně přijeli na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu roku 2015. V říjnu 2015 k nim přibylo stádo zpětně šlechtěných praturů. Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o dalších zhruba 120 hektarů pastvin nedaleko Benátek nad Jizerou. Celá rezervace velkých kopytníků tak má v současnosti přibližně 160 hektarů. Na této ploše žije 30 dospělých divokých koní a více než dvě desítky hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist