https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-bemovi-bouchalova-smrt-by-se-mela-stat-vystrahou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek Bémovi: Bouchalova smrt by se měla stát výstrahou

27.1.2006 14:02 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se včera dopisem obrátil na pražského primátora Pavla Béma, aby se více věnoval bezpečnosti cyklistické dopravy. „Zasáhla mě tragická smrt jednoho z nejvýraznějších propagátorů městské cyklodopravy Jana Bouchala. Myslím, že bychom se všichni měli snažit tam, kde můžeme, o to, aby k takovým neštěstím už nemuselo docházet,“ vysvětluje svoji pohnutku k napsání dopisu ministr Ambrozek.
 

Cyklojízda na památku Jana Bouchala
Cyklojízda na památku Jana Bouchala
Foto: Martin Mach/EkoList
Jan Bouchal 12. ledna podlehl zraněním, která o šest dní dříve utrpěl při střetu s automobilem na křižovatce v Praze 7. Jan Bouchal pracoval jako předseda sdružení Oživení a koordinoval iniciativu Auto*mat, zaměřenou na redukci automobilové dopravy a podporu cyklistické, pěší a hromadné dopravy. Patřil mezi pravidelné účastníky pražských cyklojízd, které chtějí upozornit na větší bezpečnost cyklistů. Podílel se na vzniku projektu Bezpečné cesty do školy. Jan Bouchal byl také zástupcem šéfredaktora EkoListu.

„Jeho nehoda nebyla jistě první, ale bohužel zřejmě ani poslední nehodou, jejíž obětí se stal cyklista. Jen v loňském roce u nás při dopravních nehodách zemřelo 93 cyklistů, z toho 4 děti, zhruba 4000 cyklistů je ročně při dopravních nehodách zraněno,“ píše Ambrozek v dopise pražskému primátorovi. Podle ministra by se smrt Jana Bouchala měla stát výstrahou a upozorněním, že je třeba investovat čas, energii i peníze do snahy, aby se cyklistická doprava v Praze stala bezpečnou. „Jsem přesvědčen, že je třeba co nejrychleji směřovat k cíli, kterým musí být komplexní a propojená síť bezpečných cyklistických stezek, oddělených od automobilové dopravy,“ píše Libor Ambrozek.

S podobnou žádostí se obrátil i ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar na pražského radního pro dopravu Radovana Šteinera. V dopise upozorňuje na to, že zlepšení podmínek pro cyklisty ve městě sebou nese i další pozitiva, zlepšení kvality ovzduší, zklidnění automobilové dopravy a lepší plynulost veřejné dopravy. Podle Kašpara by mohlo být dobrou příležitostí k prezentaci práce pro větší bezpečnost cyklistů Evropský týden mobility 2006, který se bude konta v září. Vyjádření radního Šteinera se nám zatím nepodařilo získat, protože dopis byl doručen jeho odboru teprve dnes.

Ministr Ambrozek chce také oslovit příští týden ministra dopravy Milana Šimonovského s prosbou o navýšení prostředků na budování bezpečných cyklostezek ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI). „Velmi oceňuji, že ministr Šimonovský zvyšuje podporu budování cyklostezek. Na rok 2006 už prosadil růst na 100 milionů korun. K opravdu kvalitnímu rozvoji cyklodopravy je ale potřeba ještě víc. Vždyť kilometr kvalitní cyklostezky ve městě stojí v průměru 4 miliony korun a už dnes má fond významný převis žádostí od obcí o podporu výstavby cyklostezek,“ vysvětluje Libor Ambrozek. Proto chce ministra Šimonovského požádat, aby dotace na cyklostezky představovaly v budoucnu alespoň 1 % rozpočtu SFDI, tedy cca 500 milionů korun.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist