https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-chce-aktivne-chranit-velryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek chce aktivně chránit velryby

18.3.2003 12:07 | PRAHA (EkoList)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se rozhodlo, že vládě předloží návrh na přistoupení České republiky k Mezinárodní velrybářské komisi (IWC). Tam bychom měli hlasovat na podporu zákazu komerčního lovu velryb. Vypracovat návrh hodlá MŽP co nejdřív. "Pokud se nám podaří překonat problémy, které se bezpochyby objeví, pak máme zájem se zúčastnit už letošního zasedání IWC v Berlíně na přelomu května a června," řekla EkoListu mluvčí MŽP Karolína Šůlová.
 

"Považuji to za jasný signál, že Česká republika má skutečný zájem na zachování světového přírodního bohatství," dodal ke své iniciativě ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Kampaň za záchranu kytovců v České republice rozjelo na počátku března hnutí Greenpeace. Mluvčí jeho české pobočky Václav Vašků dnes aktivitu ministerstva vřele přivítal. "Doufáme, že se už letos k velrybářské komisi přpojí i Polsko, Slovensko a Maďarsko," dodal pro EkoList. Petici Greenpeace určenou české vládě za prvních několik dnů podepsalo 5000 lidí. "I v naší zemi tedy lidé chtějí velrybu vidět spíš živou než na talíři," komentoval počet podpisů Václav Vašků.

Aktivisté Greenpeace na člunu jsou vtahováni na velrybářskou zpracovací loď Nisshin Maru společně s ulovenou velrybou, kterou se pokoušejí bránit.
Foto: Greenpeace/Cunningham

Mezinárodní velrybářská komise se na dočasném moratoriu na komerční lov velryb shodla v roce 1982, v platnost vstoupilo v roce 1986. Lov měl být znovu povolen v roce 1990 a do té doby měl být vypracován na základě vědeckých poznatků plán, jenž měl určit, jaké druhy a kolik velryb je možné lovit a také kontrolní mechanismy jejich lovu. K tomu nedošlo a protivelrybářské země se netají s tím, že chtějí moratorium na lov velryb udržet navždy. Některé druhy velryb jsou již na pokraji vyhynutí, jiných je stále relativně hojný počet.

Velryby dnes loví Norové, kteří se k moratoriu nepřidali, a také Japonci, kteří tak činí v rámci svých vědeckých výzkumů, což moratorium na lov velryb připouští. Ilegálně se velryby pravděpodobně loví v Rusku a v Indonésii.

Japonci tvrdí, že se snaží o udržitelné využívání přírodních zdrojů a lovení například plejtváků malých, kterých je v oceánech podle některých odhadů až dva miliony, nemůže tento druh ohrozit.

Marek Tomin, poradce Greenpeace pro otázky velryb, ale upozorňuje, že podle posledních průzkumů je velryb mnohem méně, než se vědci původně domnívali. "Oceán nelze mít pod kontrolou. Nevíme, co se v něm děje, a proto bychom neměli lovit ani ty nejhojnější velryby," řekl EkoListu.

Podle japonského Institutu pro výzkum kytovců jsou pokusy, při nichž dochází k zabíjení velryb, nutné. "Ve skutečnosti byla většina dat, na základě kterých vědecký výbor IWC vynáší svá rozhodnutí, získaná při našich pokusech," stojí v jeho prohlášení. Velrybářská komise ale japonské výzkumníky za smrtelné pokusy několikrát pokárala.

Podle Greenpeace Japonci loví velryby pro vědecké účely jen naoko, neboť jejich maso je pak prodáváno do japonských restaurací. Takový lov má podle Greenpeace vynášet až 100 milionů dolarů ročně.

Japonci se brání tím, že konzumování velryb patří k jejich kulturní tradici. "Jíst velryby je pro Japonce to samé jako jíst krávy nebo prasata pro mnohé Evropany," sdělila EkoListu Mika Bishop z agentury Lehmann Communications, která má na starosti PR japonské vlády v otázce velryb. Zároveň odmítá, že by vědecký lov velryb byl dobrým byznysem. Všechen zisk se prý vrací do výzkumných projektů. "A v žádném případě nejde o 100 milionů dolarů ročně," dodala.

Proti lovu velryb se dnes staví i bývalé velrybářské země, jako je například Nový Zéland, Austrálie nebo Spojené státy. Naopak pro jeho podporu do velrybářské komise vstupují země jako je třeba Antigua a Barbuda, Panama, Grenada, Guinea, Dominikánská republika atd, všechny finančně podporované Japonskem.

Moratorium na lov velryb ČR podporuje už nyní – je u nás zakázáno obchodování s velrybími produkty. Podle Jana Klapuše z České inspekce životního prostředí se o to lidé asi ani moc nepokoušejí, neboť dosud nebyl zaznamenán jediný případ, kdy by se do ČR někdo snažil nějaký výrobek z velryb dovézt.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist