https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-navrh-zakona-o-eia-jde-proti-obcanske-spolecnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek: Návrh zákona o EIA jde proti občanské společnosti

29.11.2001 19:00 | PRAHA (EkoList)
Proti návrhu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (proces EIA), o kterém v druhém čtení bude v pátek jednat poslanecká sněmovna, se dnes vyjádřily na společné tiskové konferenci ekologické organizace. Tiskové konference se zúčastnil i předseda parlamentního podvýboru pro životní prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Jednou z hlavních výhrad je omezení účasti veřejnosti v rozhodování. "Snaha fakticky vyřadit veřejnost z procesu posuzování vlivů na životní prostředí povede paradoxně k zablokování povolování záměrů, které posuzováním mají projít," prohlásil Ambrozek.
 

Podle Ambrozka totiž jde o nepochopení role, jakou by veřejné projednávání při procesu EIA mělo mít. "Včasná a dostatečná diskuse s občany a občanskými sdruženími by měla vést k nalezení přijatelné varianty posuzovaného projektu, jak pro investora, tak pro životní prostředí," říká Ambrozek. Podle něj se tím předejde některými poslanci tolik obávaným průtahům při soudních jednáních ve správním (stavebním) řízení.

Právě poslanci, při jednání ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, více než stovkou pozměňovacích návrhů změnili tvář vládního návrhu původně přijatelného i pro ekologické organizace. Zákon tak nyní počítá pouze s nepovinným projednáním připomínek občanů, navíc až v samém závěru procesu. "Pokud se pak objeví sporné postoje, jejich vyřešení už obvykle není možné," říká Aleš Kuták z Centra pro dopravu a energetiku (CDE). Na druhé straně však stojí obavy poslanců výboru ze zbytečného protahování procesu EIA, nebezpečí prostoru pro nátlakové skupiny a zneužití argumentů pro životní prostředí k dosažení zcela jiných cílů.

Zástupci organizací Děti Země, CDE a Hnutí DUHA kritizují také nedostatečné posuzování koncepcí, možnost úřadů vyloučit občany ze všech správních řízení a výjimku umožňující vládě jakýkoliv projekt z posouzení vyjmout.

"Nedostatečné znění paragrafu zůstává u posuzování koncepcí. Podobu procesu zákon upravuje v pouhých pěti odstavcích," upozorňuje Kuták, "což v praxi znamená zvláštní proceduru pro každou koncepci a tím je kvalita posuzování naprosto nepřiměřeně závislá na vstřícnosti předkladatele." Naproti tomu podle poslance Václava Brouska je rozsah posuzování koncepcí tak rozsáhlý, že se týká prakticky všeho, co projednává a schvaluje vláda a krajské úřady, a mohl by tak ochromit ekonomiku a rozvoj státu. Poslanci zároveň upozorňují na to, že širší pojetí posouzení koncepcí překračuje rámec směrnic Evropské komise (EK). "To je pravda, ale zákony EU nestanovují, že naše zákony nemohou jít nad tento rámec," říká Aleš Kuták a dodává, že "zároveň i v Evropské unii je posuzování koncepcí ve fázi brzkého přijetí, takže buď to přijmeme předem nebo budeme zanedlouho novelizovat."

Na druhé straně vládní výjimku na vyřazení určitých projektů z procesu EIA, která ekologickým organizacím také leží v žaludku, evropské normy zahrnují. To uznávají i ekologičtí aktivisté s tím, že v unii jsou jasně stanoveny okolnosti za jakých může být udělena. "Vadí nám, že v českém návrhu zákona má vláda možnost udělit výjimku v podstatě na cokoliv," říká Daniel Vondrouš z Hnutí DUHA.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist