https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-neceka-ze-by-se-v-urade-nudil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek nečeká, že by se v úřadě nudil

18.7.2002 09:56 | PRAHA (EkoList)
V pražské kavárně Svět se včera vpodvečer nad sklenkou vína neformálně sešel s novináři nově jmenovaný ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Kromě příjemného prostředí přivítal zástupce médií i Ambrozkův osobní tajemník Daniel Vondrouš, jeho dosavadní poslanecký asistent a bývalý aktivista ekologického Hnutí DUHA.
 

Novináři s ministrem především konzultovali jeho představy o výkonu funkce a o fungování ministerstva obecně. Dlouholetý člen Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a dosavadní předseda této organizace Ambrozek neskrýval, že se hodlá prioritně zabývat například problematikou chráněných krajinných oblastí či životním prostředím ve městech. Zároveň zdůraznil důležitost komunikace na parlamentní úrovni. Její absence může podle něj často způsobit zbytečné komplikace v prosazování zákonů.

Libor Ambrozek se novinářům rovněž svěřil, že se ve své funkci nudit nebude. "Sotva jsem otevřel dveře ministerstva, vypadla z něj na mě celá škála problémů, které budu muset řešit." Na řešení ovšem nebude sám. Jak sám naznačil, mezi jeho blízké spolupracovníky, kteří oplývají bohatými zkušenostmi z ochrany životního prostředí, budou patřit i bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) a unionista František Pelc.

Neformální setkání se nevyhnulo ani debatě o aktuálních problémech, jakými je například zákon o odpadech, automobilismus nebo kácení kůrovcem napadených smrků v Národním parku Šumava. V tomto ohledu ministr přiznal, že o některých zákonech bude nutné ještě jednat a opět zdůraznil nutnost komunikace, a to i s nevládními organizacemi a s ekonomickými subjekty.

Na téma nevládních organizací se debata stočila během večera ještě jednou, když ministr vyzdvihl jejich podíl na aktivizování veřejnosti a jejich výrazné přispění k ochraně přírody. " I když se nesetkávám vždy s naprosto kompetentními názory zástupců ekologických organizací a někdy převládají emocionální argumenty, jejich význam je neoddiskutovatelný," přiznal novinářům Ambrozek a pokračoval: "Já osobně jsem velmi rád, že se naše ministerstvo může pochlubit mnoha bývalými členy "neziskovek" a přivítám, když se jejich počet v budoucnosti zvýší. Myslím, že je to přirozená cesta, která ekologickým aktivistům umožňuje podílet se na tvorbě zákonů."

Další z témat večera bylo i ekologické povědomí českých občanů, které je podle Ambrozka nutné kombinovat s represivními opatřeními. "Nicméně plánuji konzultaci s kolegyní Buzkovou (Petra Buzková je ministryní školství v nové vládě - pozn. aut.) týkající se ekologické výchovy dětí na školách. Tato praxe je v západním světě běžná a já sám ji považuji za zásadní," svěřuje se ministr.

Během večera se neformální diskuse stávala ještě neformálnější, a novináři se mimo jiné mohli dovědět, že by Ambrozek občas rád zajel na ministerstvo tramvají, že na jeho rodném Slovácku je dobrá slivovice a až bude mít politiky po krk, možná si pořídí vlastní vinohrad.


reklama

 
Martina Špejtková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist