https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-pro-reseni-problemu-starych-lednicek-neni-treba-konkurz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek: Pro řešení problému starých ledniček není třeba konkurz

7.4.1999 12:19 | PRAHA (EkoList)
Podle předsedy parlamentního podvýboru pro životní prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) není třeba vypisovat konkurz na nového zpracovatele celkového řešení sběru, likvidace a recyklace starých ledniček. "Řešení výběrovým řízením se neosvědčilo," komentuje Ambrozek současnou situaci.
 

Výběrové řízení vypsalo Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v roce 1994. Vyhrála jej firma Ekotron Benešov, která ovšem se svým řešením neuspěla. "Dnes je to již půl roku od doby, kdy MŽP slibovalo nový konkurz a čtvrt roku od výzvy našeho podvýboru, aby se ministerstvo začalo problémem vážně zabývat," říká Ambrozek. Podle jeho názoru by nebylo nutné složitě a zdlouhavě přemýšlet nad komplikovaným konkurzním výběrem, pokud by se MŽP opřelo o důsledné naplňování zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech a zákona č. 86/1995 Sb., o ochraně ozónové vrstvy Země.

"Ledničky jsou, vzhledem k obsahu freonů a jiných látek, například olejů, nebezpečným odpadem. A o ten má ze zákona povinnost postarat se obec," dodává poslanec Ambrozek. Pokud by podle něj stát vyžadoval od obcí důsledné naplňování litery zákona, nebylo by třeba financovat nákladnou, zdlouhavou a neefektivní stavbu továrny "na zelené louce", jak tomu bylo v případě zpracovací linky firmy Ekotron v Kácově u Benešova, kde nyní leží na provizorní skládce na 18 000 sebraných chladniček.

"Je jasné, že problém financování sběru a recyklace chladniček by se tak přesunul na obce. To je ale možné změnit omezením současné zbytečné míry přerozdělování," navrhuje Ambrozek svůj způsob řešení. Ten by se měl zohlednit při přípravě novelizace zákona o odpadech - poplatky za produkci nebezpečných odpadů by nadále neputovaly do rozpočtu Státního fondu životního prostředí (SFŽP), ale zůstávaly by v rozpočtech obcí. Podle Ambrozka se "SFŽP postupně vymkl kontrole MŽP a stal se samostatným subjektem. I z obcí se ozývá stále více výhrad k jeho fungování."

V ČR existuje několik firem, které dokáží odborným způsobem rozebrat starou ledničku a odčerpat freon z chladícího a hnacího ústrojí i odborně zlikvidovat izolační materiály, které freony taktéž často obsahují. Jednou z nich je i firma Praktik Liberec. Ovšem koncové zpracování a případná recyklace freonů je zahalena tajemstvím. "Odsáté freony dodáváme pro recyklaci třem firmám, působícím na území ČR," říká jednatel firmy Praktik Petr Linhart. Na upřesňující otázku EkoListu však odmítl odpovědět. "Nechci a nebudu ty firmy jmenovat. Je to součást našeho know-how a tudíž i obchodního tajemství."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist