https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-stanovisko-o-lyzovani-na-lyse-hore-nezmenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek: Stanovisko o lyžování na Lysé hoře nezměním

21.1.2003 08:31 | FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ (ČIA)
Na severní sjezdovce na Lysé hoře se prostě lyžovat nebude. Ve Frýdlantě nad Ostravicí to znovu potvrdil ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který se tady zúčastnil zahájení výstavy topenářské techniky Infotherma. "Nevidím důvod, proč bych měl své rozhodnutí měnit," doplnil ministr. Podle něj je Lysá hora poutním místem tisíců turistů a návštěvníků, mělo by se na ni chodit pěšky a Ambrozek doufá, že na ni nikdy nepovede ani žádná lanovka.
 

Provoz severní sjezdovky ministerstvo životního prostředí nepovolilo loni v prosinci a požaduje zalesnění severní strany nejvyšší hory Beskyd. Souhlas vydalo pouze na lyžování na malé jižní sjezdovce za dodržení přísných podmínek. "Posuzoval jsem celý případ velmi pečlivě. Zatímco provoz jižní sjezdovky je za dodržení přísných podmínek pro přírodu únosný, severní sjezdovka představuje pro horský ekosystém riziko, které není opodstatněné," komentoval tehdy své rozhodnutí ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Popudil tím však lyžaře i místní podnikatele, kteří nyní podepisují petici proti omezení lyžování na Lysé hoře. S Ambrozkovým rozhodnutím nesouhlasí ani rada Moravskoslezského kraje. Zástupci kraje, podnikatelů a lyžařů ve Frýdlantě opět zdůraznili význam oblasti pro tamní turistický ruch, který by pomohl alespoň částečně snížit počet nezaměstnaných v regionu. Podle nich lze využít Lysou horu k podnikatelským účelům, aniž by to vážněji poškozovalo přírodu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist