https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-vstup-do-eu-povede-k-dalsimu-zlepseni-kvality-ovzdusi-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek: Vstup do EU povede k dalšímu zlepšení kvality ovzduší v ČR

14.2.2003 14:27 | PRAHA (EkoList)
V současné době má Česká republika dva hlavní problémy v oblasti ochrany ovzduší: nárůst oxidu dusíku z automobilové dopravy a oblast emisí tzv. skleníkových plynů. Uvedl to dnes na tiskové konferenci věnované předvstupní strategii ČR do Evropské unie v oblasti ochrany ovzduší ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
 

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Foto: Martin Mach/EkoList

Podle informací MŽP má hlavní podíl na nárůstu oxidů dusíku automobilová doprava, která se na znečištění v České republice podílí 54 procenty. Podle Evy Rychlíkové, ředitelky odboru ochrany ovzduší MŽP, je velkým problémem, že doprava spadá pod jiné ministerstvo. Rychlíková upozornila na to, že objem automobilové a nákladní dopravy stále roste. Ministerstvo životního prostředí se proto snaží alespoň podporovat projekty městské autobusové dopravy, která využívá plynové motory.

"Situace v oblasti emisí tzv. skleníkových plynů není zdaleka tak optimistická, jak je někdy prezentováno," řekl dále Ambrozek. Zatímco prý země Evropské unie snížily během posledních deseti let emise CO2 o 3,5 %, je trend v České republice právě opačný. Emise CO2 na obyvatele činily v r. 2001 v ČR 12,6 tun na osobu, zatímco v zemích evropské patnáctky činily 8,9 tuny na osobu.

Podle Evy Rychlíkové je nyní nejaktuálnějším tématem zpracování Národního programu na snížení emisí a programu na snížení dopadů klimatických změn. Cílem programu na snížení emisí je splnit emisní stropy, určené Evropskou unií k roku 2010. Nově pak program ustanovuje závaznost imisních limitů, které doposud byly pouze orientační.

Libor Ambrozek dále v souvislosti se vstupem do Evropské unie připomenul, že loni přijatý zákon o ovzduší a na něj navazující nařízení vlády již zohledňují evropskou legislativu. MŽP v současnosti připravuje novelu tohoto zákona, která by do našeho právního řádu měla implementovat všechny související evropské směrnice. "Vstup do EU povede k dalšímu zlepšení kvality ovzduší, ke zlepšení stavu životního prostředí a zdraví obyvatel", dodal ministr.

Předání certifikátu Ekologicky šetrný výrobek
Ministr Ambrozek předává certifikát Ekologicky šetrný výrobek.
Foto: Martin Mach/EkoList

Na konci tiskové konference předal Ambrozek dva certifikáty Ekologický šetrný výrobek, a to firmě Junkers za plynový průtočný kotel pro ústřední vytápění a firmě Barvy Tebas za universální vodou ředitelnou barvu. K dnešnímu dni existuje v ČR více jak 270 výrobků s certifikátem Ekologicky šetrný výrobek. Certifikát je garantován Ministerstvem životního prostředí a je udělován výrobkům, které jsou šetrné k životnímu prostředí.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist