https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ambrozek-zakon-o-eia-je-jen-osekana-evropska-smernice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ambrozek: Zákon o EIA je jen osekaná evropská směrnice

21.2.2001 13:59 | PRAHA (EkoList)
Podle předsedy parlamentního podvýboru pro životní prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL) je včera přijatý zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (tzv. EIA) slabší než většina evropských norem. Přísnější legislativu EIA mají podle Ambrozka i Slovensko, Polsko či Maďarsko. "Zákon je fakticky jen přepisem evropské směrnice, osekané až na dřeň," říká poslanec. Podle Ambrozka většina členských států Evropské unie (EU) používá v oblasti EIA přísnější legislativu než přikazuje příslušná evropská směrnice.
 

"Senátoři provedli v zákoně řadu úprav, které vedly k jeho zkvalitnění, lepší zákon by už asi Sněmovnou neprošel," říká Ambrozek. Podle Ambrozka, s nímž se shodují i ekologické organizace (například Děti Země nebo Hnutí DUHA) dává schválený zákon příliš málo prostoru veřejnosti. "Senátoři umožnili například obcím účastnit se následných řízení - například stavebního což je dobře," říká Ambrozek. Podle něj to povede k větší spolupráci mezi obcemi a občanskými iniciativami. Ovšem, jak poslanec dodává vzápětí, většina evropských států dává status právě i nejrůznějším občanským a nevládním organizacím. "Zákon je v podstatě úspěchem ODS, která si přála co nejmenší účast veřejnosti při rozhodování," tvrdí Ambrozek. "Sociální demokracie musela ustoupit smluvně opozčnímu partnerovi," dodává lidovecký poslanec.

Ke kritice zákona, která již včera zazněla od Dětí Země, se dnes přidalo i Hnutí DUHA. "Původní vládní návrh měl rozšířit účast veřejnosti v souladu s mezinárodními dohodami z Aarhusu a Espoo," říká legislativní poradce Hnutí DUHA Daniel Vondrouš a dodává, že schválená verze zákona účast veřejnosti, kromě obcí, nijak nerozšiřuje.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist