https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americka-duke-energy-prodala-svou-brazilskou-divizi-cinanum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americká Duke Energy prodala svou brazilskou divizi Číňanům

10.10.2016 16:51 | NEW YORK (ČTK)
Americká elektrárenská společnost Duke Energy prodala svou brazilskou divizi čínské firmě China Three Gorges. Cena včetně převzatého dluhu činí zhruba 1,2 miliardy dolarů (29,1 miliardy Kč). Duke Energy oznámila, že prodej je součástí plánu, v jehož rámci se hodlá zaměřit na trh s regulovanou elektřinou v USA.
 

Zisk z prodeje divize americká firma použije na snížení dluhu. Na konci června dlouhodobý dluh firmy činil 39,93 miliardy USD.

Duke Energy je největší elektrárnou firmou v USA podle výrobní kapacity. Firma také jedná o prodeji zbývajících aktivit ve Střední a Jižní Americe, kde působí v Argentině, Brazílii, Chile, Ekvádoru, Salvadoru, Guatemale a a Peru. Na celkových provozních příjmech firmy se tyto aktivity loni podílely pěti procenty. Kromě elektřiny tam Duke Energy také prodává zemní plyn.

Duke Energy má v Brazílii elektrárny s kapacitou produkce 2090 megawattů (MW). Je to osm vodních elektráren s kapacitou 2057 MW na hranici států Sao Paulo a Paraná a dvě malé vodní elektrárny, každá o kapacitě 16,5 MW na severu státu Sao Paulo, uvedla agentura Reuters.

Společnost Duke Energy v únoru oznámila, že plánuje prodej zahraničních aktiv a zaměří se na USA, kde vidí stabilnější růst zisku. Na aktivity v zahraničí měl negativní dopad pokles kurzu brazilské měny spolu s poklesem ekonomiky a rovněž sucho.

China Three Gorges je největším producentem elektřiny z vodních elektráren na světě. Zaměřuje se také na další obnovitelné zdroje energie, včetně vodních a větrných elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist