https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americka-mesta-chteji-chranit-klima-bez-ohledu-na-federalni-vladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americká města chtějí chránit klima bez ohledu na federální vládu

10.12.2005 09:17 | NEW YORK (EkoList)
V době, kdy kritika ekologické politiky USA na právě probíhající konferenci OSN v Montrealu nemůže být větší, rozšiřují aktivistické organizace jako je Sierra Club svou vlastní činnost a berou odpovědnost do vlastních rukou. Proti Bushově administrativě, která odmítá snižování emisí skleníkových plynů, se Sierra Club postavil se svým programem „Chladná města“ (Cool Cities), který by měl právě pomoci snížit emise skleníkových plynů.
 

New York
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Program se obrací na místní reprezentanty na úrovni městské správy napříč celými Spojenými státy, aby ve svých městech snížily objemy emisí skleníkových plynů. Kampaň vyzvala více než 180 starostů, aby začali něco dělat proti hrozbě klimatických změn, narozdíl od federální vlády, která jen vrší řadu promarněných šancí a nesplněných slibů.

„Představitelé měst napříč celým kontinentem nečekají na rozhodnutí federální vlády, aby zavedli skutečnou politiku ochrany klimatu, jako je využívání čisté energie nebo automobilů s ekologickým pohonem,“ říká Glen Brand, místní zástupce Programu globálního oteplování a energetiky Sierra Clubu ve státě New York. „Tato města ukazují, že můžeme zároveň bojovat proti změnám klimatu i šetřit peníze.“

Program je zaměřen na všechny státy USA a na jejich lokální politiky. Spojené státy jsou unií jednotlivých států a při pohledu přes oceán se zapomíná na to, že politika federální vlády není jediná, i když je v mezinárodním měřítku chápána jako reprezentant celé země. Každý stát může přijmout vládní politiku, ale také nemusí. Většina států to sice tak dělá, ale je možné rozhodovat se nezávisle na Washingtonu.

Tak jako starosta Chicaga Richard Daley, který podepsal Dohodu americké městské správy o ochraně klimatu, která vstoupila v platnost stejný den jako Kjótská dohoda, tedy 16. února 2005. Chicago se tak připojilo k dalším 182 městům ve 38 státech USA, ve kterých žije téměř 40 milionů lidí. Cílem amerických starostů je snížit do roku 2012 emise skleníkových plynů o 7 % oproti stavu v roce 1990.

Chicago bylo také první zastávkou na turné Sierra Clubu po dvaceti „Chladných městech“ v Illinois, Missouri, Minesotě a Wisconsinu na středozápadě, Massachusetts, Rhode Islandu a New Hampshire v Nové Anglii a Severní Karolině, Virginii a Kentucky na jihozápadě USA. Na každé zastávce spolu zástupci měst a Sierra Clubu projednávali program místních úspor energií a další opatření, která by vedla města ke snížení emisí skleníkových plynů.

Města, která se chtějí připojit k programu Sierra Clubu, by měla:

- Přijmout závazky programu „Města pro ochranu klimatu“. Přimět zástupce města, aby podepsali dohodu o snížení emisí o 7 % do roku 2012.

- Provést inventuru. Zjistit, kdo je v místě největším producentem emisí CO2. Toto zkoumání by se mělo stát základním předpokladem pro stanovení konkrétních opatření a cílů v daném městě.

- Vytvořit řešení. Po provedení inventury by města měla být schopná navrhnout řešení, která by snížila škodlivé emise stejně jako náklady na energie. Hlavními pilíři by měla být ekologická doprava, energetické úspory a obnovitelné zdroje.

- Přijmout systém monitorování. Program sám o sobě nemůže být úspěšný bez pravidelné kontroly plnění cílů.

Zdroj: Sierra Club


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist