https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americke-boure-a-el-nino
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americké bouře a El Nino

5.3.1998 | WASHINGTON (VOA)
Zdá se, že téměř každá letošní bouře je spojována s klimatickým jevem El Nino. Vědci, kteří se zabývají studiem klimatu, jsou tím znepokojeni. Říkají, že jev El Nino je obviňován ze všeho, co se na světě v poslední době zlého stalo.
 

Nicméně experti na podnebí varují, že sílu, s jakou se El Nino projevuje, nelze podceňovat. Jev mohl být příčinou bouřlivého počasí v mnoha oblastech včetně USA. Odborníci uvádějí, že jev El Nino nemůže být zodpovědný za jednu jednotlivou bouři, vytváří však takové podmínky, které mohou měnit normální počasí na bouřlivé.

El Nino vzniká, když větry v západní části Jižní Ameriky slábnou. To dovoluje teplým vodám z oblasti Austrálie pohyb na Východ podél rovníku směrem k pobřeží Jižní Ameriky. Jak teplá voda proudí na Východ, vznikají bouře. Normální směry větru a oceánské proudy doznávají změn. Tyto změny mohou být příčinou bouřlivého počasí na celém světě.

Vědci připouštějí, že jev El Nino pravděpodobně měl vliv na vznik mnoha divokých větrných bouří, které minulý měsíc zasáhly americký stát Florida. 38 lidí zde zahynulo a více než 200 lidí bylo zraněno.

Floridské větrné bouře jsou jedním případem z mnoha současných klimatických událostí, které odborníci přisuzují jevu El Nino. Tyto události byly příčinou rekordních srážek v mnoha oblastech Kalifornie. Na většině území severní a střední Kalifornie pršelo více, než je v tomto ročním období běžné. Jižni Kalifornie zaznamenala také několik rekordů v síle větru a množství srážek.

I v dalších oblastech Států byly zaznamenány rekordy. Například průměrné teploty v severních částech Chicaga a Minneapolis byly vyšší, než je normální v měsících listopadu až lednu.

Oblasti na jihu Spojených států zaznamenaly rekordní množství srážek. V Tampě na Floridě spadlo od listopadu do ledna téměř 50 cm dešťových srážek. Starý rekord byl okolo 33 cm. V té samé době některé severní oblasti podél hranic s Kanadou měly mnohem méně deště a sněhu než obvykle.

Zpráva americké vlády z minulého měsíce uvádí, že podnebí, které způsobuje El Nino lze očekávat i po několik dalších týdnů. Teploty vod ve východním Pacifiku jsou stále nad normálem. Očekává se, že tento trend potrvá i během dubna a ledna.
George Grow, Voice of America


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist