https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americke-ministerstvo-zemedelstvi-resi-nevyzadane-zasilky-semen-z-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americké ministerstvo zemědělství řeší nevyžádané zásilky semen z Číny

28.7.2020 16:17 | WASHINGTON (ČTK)
"Zatím nemáme dost informací na to, abychom mohli říci, že jde o žert, kachnu, internetový podvod nebo bioterorismus," uvedl na webové stránce ministerstva zemědělský komisař z Kentucky Ryan Quarles. Ilustrační foto
"Zatím nemáme dost informací na to, abychom mohli říci, že jde o žert, kachnu, internetový podvod nebo bioterorismus," uvedl na webové stránce ministerstva zemědělský komisař z Kentucky Ryan Quarles. Ilustrační foto
Americké ministerstvo zemědělství vyzvalo Američany, aby nepoužívali sadbu z Číny, pokud jim byla doručena bez vyžádání. Podle ministerstva se může jednat o invazivní rostliny, které poškodí životní prostředí. Podobné výzvy vydaly i místní úřady v osmi amerických státech. Požádaly občany, aby semena nedávali do země, protože rostliny mohou uškodit i dobytku.
 

Americké ministerstvo zemědělství uvádí, že v minulech dnech získalo poznatky o rozesílání nevyžádaných semen a že na věci spolupracuje s ministerstvem vnitřní bezpečnosti, aby ochránilo americké zemědělství. Státní úřady vyzvaly, aby lidé semena, pokud je dostanou v poště, ponechali v plastových sáčcích, dokud si pro ně úředníci nepřijdou.

"Zatím nemáme dost informací na to, abychom mohli říci, že jde o žert, kachnu, internetový podvod nebo bioterorismus," uvedl na webové stránce ministerstva zemědělský komisař z Kentucky Ryan Quarles.

Ministerstvo nyní zveřejnilo fotografie semen nejrůznější velikosti, barvy a tvaru, která lidé podle něj dostávají v bílých nebo žlutých obálkách. Některé balíčky byly zabaleny jako šperky a byly na nich nápisy v čínštině.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Weng-pin k tomu řekl, že čínská pošta přísně dodržuje omezení týkající se odesílání zásilek se semeny. Nápisy na zásilkách byly podle čínských poštovních úřadů zfalšovány a pošta požádala o dotyčné balíčky, aby je mohla podrobněji prověřit.

Policie v Ohiu se domnívá, že může jít o součást internetového podvodu, kdy prodejci rozesílají levné produkty a pak na obchodních webových stránkách zveřejňují pozitivní hodnocení jménem jejich příjemců. Policie žádá adresáty, aby ji o zásilkách informovali.

Ministerstvo zemědělství státu Washington ale míní, že se jedná o "zemědělské pašování". Příjemci mají zásilky uchovat, protože mohou posloužit federálnímu ministerstvu zemědělství jako důkaz.

Americko-čínské vztahy, poznamenané obchodní válkou, spory kolem technologií a covidu-19, se dostaly do nové krize, když si obě země v minulých dnech navzájem zavřely konzuláty - v USA musel činnost ukončit čínský konzulát v Houstonu, Čína si vynutila uzavření amerického konzulátu v Čcheng-tu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist