Americké zemědělství ohroženo klimatickými změnami
"Studie amerického, soukromě financovaného centra PEW, zabývajícího se globálními klimatickými změnami, zkoumá dopady zdvojnásobení množství CO2 a ostatních skleníkových plynů v atmosféře na americké zemědělství. Odborníci očekávají vzrůstající hodnoty těchto plynů, produkovaných průmyslovými emisemi a ostatní lidskou činností. Tyto plyny zachycují více slunečního záření, čímž vzrůstají průměrné teploty na Zemi a mění se vzory počasí celé planety."
Podle Eileen Claussen, výkonné ředitelky PEW centra, tato studie uvádí, že částka 500 miliard dolarů ročně bude dostatečná, aby se americké zemědělství pružně adaptovalo na očekávané změny počasí. Paní Claussen však říká, že pro individuální zemědělce v různých oblastech Spojených států budou dopady velmi rozdílné:
"Budou zde velmi jasní vítězové a poražení. Domníváme se, že zemědělství na Jihu zřejmě dozná změn k horšímu, zatímco severní část Spojených států může na nové situaci získat. Se vzrůstem koncentrací CO2 se budou klimatické hranice posouvat směrem na sever a takto např. oblasti Velkých jezer a Velkých severních plání zaznamenají vzrůst produktivity a pravděpodobně se změní i pěstované plodiny. Obdobně tomu bude na Jižních pláních, ve státech Delty a na Jihovýchodě. Dočkáme se většího horka, změn ve srážkovém režimu a pravděpodobně jiných druhů pěstovaných plodin."
Paní Classen říká, že změny, které přijdou, nastanou pomalu a farmáři tak budou mít dostatek času na to, aby se přizpůsobili. Přiznává však, že je nesmírně obtížné nyní předpovědět, jaké konkrétní změny budou muset zemědělci udělat:
"Jedna z věcí, na kterou chceme upozornit, jsou možnosti pro zemědělce, jak se adaptovat. Nové variety plodin, zvýšené zavlažování, změna způsobu obdělávání půdy, vše toto může pomoci. Ale myslím si, že aby se člověk mohl opravdu přizpůsobit, potřebuje čas a prostředky a také představu, jaké změny nastanou a kdy. A přitom není o klimatických změnách žádná jistota, aby takové věci mohly být předpovězeny."
Americký ministr zemědělství Dan Glickman uvedenou studii uvítal. Souhlasí s tím, že je těžké spolehlivě předpovědět globální klimatickou změnu a rozsah změn, kterým se budou muset zemědělci přizpůsobit. Pan Glickman říká, že to jsou důvody, proč musí ministerstvo zemědělství a americká zemědělská komunita přijmout opatření nyní, aby se s problémem bylo možno vypořádat:
"Nemáme všechny údaje, ale je pravda, že pokud globální trend oteplování pokračuje, tak musíme podniknout kroky, abychom omezily jeho dopad a pomohli farmářům a chovatelům a Sdružení amerického venkova. Nemyslím si, že bychom zavírali oči před tímto problémem, který je potenciálně velmi závažný. Domnívám se však, že jde o jeden z těch problémů, kdy pokud se dáme do práce a budeme pokračovat ve výzkumu a uskutečníme některá opatření, můžeme předcházet těm vážnějším problémům předtím, než nastanou."
Eileen Claussen z PEW centra říká, že uvedená studie navrhuje pro zemědělství, které je zdrojem značného množství skleníkových plynů, dva významné způsoby, jak zmírnit dopady klimatických změn:
"Prvním je ten, že půda má schopnost oddělovat uhlík, což je velmi důležité, když chcete omezit množství uhlíku v atmosféře. Dále nelze pochybovat o tom, že zemědělství může být zdrojem toho, čemu se říká bio-paliva, která by mohla nahradit, aspoň v některých případech, ropu, plyn a uhlí. Takže zemědělství hraje v důsledku velmi pozitivní roli v boji s klimatickými změnami."
Paní Claussen dodává, že bez takového úsilí o zmírnění by mohla mít klimatická změna na americké zemědělství mnohem horší dopad, než předpovídá předložená studie.
Rob Sivak, Washington
reklama