https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americky-senat-zablokoval-tezbu-ropy-na-aljasce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Americký Senát zablokoval těžbu ropy na Aljašce

19.4.2002 11:09 | PRAHA/WASHINGTON D.C. (EkoList)
Porážkou prezidenta George W. Bushe skončilo včerejší hlasování amerického Senátu o plánu prezidentovy administrativy otevřít těžbu ropy a zemního plynu v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce. Od prezidenta se odklonilo osm senátorů a díky tomu se Bushovi tento záměr, minimálně pro tento rok, nepodařilo prosadit. Bush zahájením těžby na Aljašce argumentoval už v průběhu předvolební kampaně v roce 2000.
 

O návrhu hlasovali senátoři včera ráno v rámci debaty o komplexním návrhu energetického zákona. Republikáni předložili procedurální návrh na ukončení debaty o těžbě na Aljašce, což by fakticky znamenalo její umožnění. Pro prosazení potřebovali republikánští senátoři 60 hlasů, získali jich ale nakonec pouhých 46. Proti ukončení debaty se totiž kromě již zmíněných osmi republikánů vyslovilo také 45 demokratů.

Proti republikánskému návrhu (a tedy ve skutečnosti proti povolení těžby) hlasovali například senátorka za stát New York Hillary Clintonová (demokratka), vermontský senátor James M. Jeffords (nezávislý - poté co opustil řady republikánů), arizonský senátor a Bushův protikandidát v republikánských primárkách John McCain či republikánská zástupkyně za stát Maine Susan Collinsová.

Medvědi hnědí v ANWR. Foto: US FWS "Dnes se ukázala jedna věc - totiž, že bychom v Senátu potřebovali víc skutečných republikánů," prohlásil po hlasování největší propagátor otevření těžby v Arktické národní rezervaci, aljašský senátor za republikánskou stranu Frank H. Murkowski. Slíbil, že tímto hlasováním snahy o prosazení těžby rozhodně neskončí. "Dříve nebo později tento národ bude muset rezervaci těžbě otevřít," řekl senátor Murkowski. "Senát dnes propásl svoji příležitost dovést Ameriku blíž k větší energetické nezávislosti. Prezident bude pokračovat ve své snaze otevřít rezervaci těžbě a získat tak tisíce nových pracovních míst," komentoval rozhodnutí senátorů mluvčí Bílého domu Ari Fleischer.

Naopak demokraté a ekologičtí aktivisté byli spokojení. "Poslali jsme ten scestný návrh do rafinerie, kam patří," liboval si demokrat Joseph I. Lieberman, senátor za stát Connecticut. Podle Marka Van Puttena, prezidenta organizace National Wildlife Federation, hlasování předznamenalo "energetickou budoucnost, založenou na ochraně přírody, efektivitě využívání energie a rozvoji alternativních zdrojů".

Arktická národní přírodní rezevrace (ANWR) byla založena prezidentem Dwightem D. Eisenhowerem v roce 1960, tedy rok poté, co se Aljaška stala samostatným státem USA. V roce 1980 pak byla rezervace ještě rozšířena.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist