https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americti-farmari-by-mohli-na-kjotskem-protokolu-i-vydelat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američtí farmáři by mohli na Kjótském protokolu i vydělat

7.5.1999 | WASHINGTON (Reuters)
Američtí zemědělci mohou Kjótskou smlouvu o klimatických změnách nejen přestát bez úhony, ale dokonce na ní vydělat, pokud budou v konečné dohodě zakotveny určité tržní pohnutky. Je to řečeno ve studii amerického ministerstva zemědělství (USDA), předložené v pátek 7. května.
 

Tato zpráva je v pořadí poslední analýzou případného ekonomického dopadu Kjótského protokolu z r. 1997, v případě, že by byl v USA s konečnou platností přijat. Její výsledky podporují prohlášení Clintonova kabinetu, že pokud budou realizovány tržní mechanismy, jako např. program obchodu s emisemi, mohou Američané přestát omezení nebezpečných emisí skleníkových plynů pouze s mírnými dopady na ekonomiku.

Podle Kjótského protokolu by průmyslové země měly snížit emise skleníkových plynů v průměru o 5,2% oproti hodnotám z r. 1990, a to v letech 2008-2012. Americká vláda podepsala rámcovou dohodu v listopadu 1998, ale neústupná opozice v Senátu brání Bílému Domu v ratifikaci smlouvy.

O zemědělství zmíněná zpráva říká, že vědecká odůvodnění o působení klimatických změn jsou různá, záleží na geografické oblasti. Někteří farmáři mohou ztratit, jiní získat, podle očekávaných výkyvů během vegetační sezóny, dostupnosti vodních zdrojů, vlhkosti půdy, srážek a výskytu škůdců a chorob.

USDA uzavírá, že studie, jako např. v té od Amerického zemědělského úřadu (American Farm Bureau) a konzultantů Sparks Companies, které poukazují na vážné ekonomické dopady Protokolu na americké zemědělství, chybí vysvětlení , jak by měli farmáři upravit výrobní náklady.

"Když jsou tyto chyby opraveny, ukáže se, že i kdyby ceny poukázek pro obchod s emisemi byly mnohem vyšší, než počítáme, bude jejich dopad na příjmy farmářů pouze zlomkem sumy, kterou odhadují tyto studie," říká se ve zprávě USDA.

Poukázky pro obchod s emisemi by měly podle USDA stát v r. 2010 okolo 14-23 $ na tunu uhlíku, tedy mnohem méně než 200 $, což je suma, kterou udávají jiné studie.

USDA tvrdí, že farmáři by v současnosti měli vidět nové příležitosti, jak vydělat na smlouvě o klimatu, například tím, že doplní své příjmy poplatky za pohlcování uhlíku, či pěstováním biomasy, která může být použita jako palivo, energetický zdroj či chemikálie.

Studie Amerického zemědělského úřadu (American Farm Bureau) a Sparks Company, která vyšla v únoru, tvrdě zkritizovala americkou vládu za přijímání "vadné" smlouvy, s poukazem na to, že jejich výzkum ukázal, že farmáři a rančeři by mohli přijít až o polovinu svých zisků oproti již nízkým příjmům v r. 1998, pokud by byla dohoda zavedena v plném rozsahu.

Odpůrci Kjótského protokolu soudí, že Bílý Dům a USDA odhady nákladů drasticky podhodnocují. Tvrdí, že vládní počítačové modely zcela chybně předpokládají zapojení rozvojových zemí do snižování emisí, že existence trhu s emisemi není obsažena v Protokolu, stejně tak jako spousta proměnlivých veličin, se kterými modely počítají. "Faktem je, že přátelé i odpůrci Kjótského protokolu považují odhady Bílého Domu za divoce optimistické", řekl Frank Maisano, mluvčí Global Climate Coalition.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist