https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/americti-veterinari-nepresvedcili-ukrajinu-o-nezavadnosti-kurat-z-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Američtí veterináři nepřesvědčili Ukrajinu o nezávadnosti kuřat z USA

25.3.2002 16:06 | KYJEV (EkoList)
Delegaci amerických veterinářů se ani po rozsáhlých jednáních nepodařilo přesvědčit ukrajinské ministerstvo pro zemědělskou politiku (MZP), aby odvolalo zákaz dovozu kuřat ze Spojených států. Ten platí od 1. ledna 2002 kvůli tomu, že americký drůbežářský průmysl používá ke stimulaci růstu kuřat antibiotika a další chemické látky k udržení masa v čerstvém stavu. Uvádí to dnešní vydání anglojazyčného internetového deníku Kyiv Post.
 

Veterinární experti obou zemí, kteří se sešli v Kyjevě, nedosáhli žádného kompromisu. Ukrajinské MPZ se snaží zákazem dotlačit Američany, aby chemikálie, jejichž používání je na Ukrajině zakázáno, přestali používat také a aby umožnili ukrajinským expertům navštívit drůbežárny v USA. Ti by se tak mohli přesvědčit, že je zákaz skutečně dodržován.

Podle šéfa ukrajinské veterinární správy Petra Verbytského americká delegace nedokázala "plně uspokojit ukrajinské požadavky". "Zůstávalo by tu ještě množství otázek dokonce i v případě, že by Američané upustili od antibiotik," řekl Petro Verbytskyj agentuře Interfax.

V roce 2001 dovezla Ukrajina 69 000 tun kuřat, z nichž 90 procent pocházelo ze Spojených států amerických.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist