https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/amuri-pomahaji-v-jezere-v-bohumine-likvidovat-plevel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Amuři pomáhají v jezeře v Bohumíně likvidovat plevel

27.10.2019 00:37 | BOHUMÍN (ČTK)
Přes 1300 amurů bílých bylo ve středu vypuštěno do Kališova jezera v Bohumíně na Karvinsku. Býložravé ryby tam využívají při boji proti stolístku klasnatému. / Ilustrační foto
Přes 1300 amurů bílých bylo ve středu vypuštěno do Kališova jezera v Bohumíně na Karvinsku. Býložravé ryby tam využívají při boji proti stolístku klasnatému. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Přes 1300 amurů bílých bylo ve středu vypuštěno do Kališova jezera v Bohumíně na Karvinsku. Býložravé ryby tam využívají při boji proti stolístku klasnatému, který znepříjemňuje koupání ve vyhledávané rekreační lokalitě. Ve středu to řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová.
 

Už loni rybáři v Kališově jezeře zvýšili množství býložravých ryb. Do jezera nasadili přes 1700 amurů. Ve spolupráci s radnicí pokračují i letos. Do jezera postupně vypustili přes 1500 kilogramových ryb.

Stolístek zapleveluje některé části jezera a jeho propletené lodyhy tvoří husté vícepatrové rohože, na což si lidé stěžují.

"Protože tady rekreaci každým rokem vylepšujeme a do tří let plánujeme i vznik nového sociálního zázemí i s bufetem za téměř deset milionů korun, nechceme situaci se stolístkem podcenit. Proto jsme se domluvili s rybáři na úzké spolupráci," uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

S obdobným problémem se potýkali i v jezeře v Hlučíně na Opavsku, kde nakonec stolístek musel začít likvidovat vodní kombajn. "U nás zatím není travina natolik rozrostlá, takže by nám amuři mohli vznikající problém vyřešit. Příští rok efekt tohoto opatření vyhodnotíme," doplnil Macura.

Pro letošní rok rybáři kvůli likvidaci vodních rostlin zpřísnili na jezeře také pravidla rybolovu. Až do odvolání jsou tam celoročně hájeni amuři, štiky a candáti. Zakázán je lov dravých ryb přívlačí či na živou a mrtvou rybku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist