https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analytici-potvrzeni-bse-omezi-vyvoz-snizi-poptavku-a-ceny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Analytici: Potvrzení BSE omezí vývoz, sníží poptávku a ceny

6.6.2001 17:47 | PRAHA (ČIA)
Omezení vývozu hovězího masa, pokles poptávky a snížení jeho cen - takové by byly dopady potvrzení výskytu BSE v České republice na český trh podle analytiků, které dnes ČIA oslovila.
 

Podle vyjádření analytika Patria Finance Davida Marka by potvrzení tohoto testu určitě znamenalo omezení vývozu hovězího masa z ČR. "Druhým velmi významným by byl dopad na české zemědělce, potažmo na spotřebitele. Již při prvních výskytech BSE v západní Evropě došlo i v ČR ke snížení poptávky po hovězím mase a lze očekávat, že by došlo ke stejnému efektu i u nás. Zároveň by poklesla i cena hovězího masa na českých pultech," dodal. Marek však neočekává, že by spotřebitelé reagovali tak výrazným omezením nákupu hovězího masa jako v loňském roce.

Rovněž podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu by výskyt BSE ohrozil postavení českých vývozců hovězího masa na zahraničních trzích. "Pravděpodobně bychom byli postiženi při našich vývozech stejně, jako ostatní země, kde se BSE vyskytla, tedy minimálně částečným omezením našich vývozů. Postihlo by to naše vývozy jak do zemí Evropské unie, tak i na východní trhy," vysvětlil Ševčík.

Poněkud zdrženlivější postoj zaujímá ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jan Hőck. "V případě, že by se podezření potvrdilo, bude pro nás důležitá reakce států, do kterých export hovězího masa směřuje," konstatoval. Poukázal přitom na příklad Německa, ve kterém byl potvrzen výskyt BSE, a přesto tato země hovězí maso vyvážela. "V ČR je zatím pouze podezření, výskyt BSE potvrzen ještě není," konstatoval ředitel SZIF.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist