https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anarchiste-zahajili-tridenni-hladovku-solidarity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anarchisté zahájili třídenní hladovku solidarity

25.8.2000 11:40 | PRAHA (EkoList)
Až do neděle 27. srpna bude trvat hladovka, kterou dnes na Václavském náměstí v Praze zahájili členové české pobočky mezinárodní anarchistické organizace Food Not Bombs (FNB, Jídlo místo bomb) a Československého anarchistického sdružení (ČAS). "Naše symbolická hladovka má vyjádřit solidaritu s hladovějícími na celém světě a zároveň je součástí kampaně proti zasedání Světové banky (SB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Praze," řekla EkoListu jedna z hladovkářek, která se představila jako Markéta.
 

Solidární hladovka
Dívky, které se připojily k solidární hladovce proti hladu a chudobě ve světě, nejevily přílišnou ochotu nechat se fotografovat. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Podle anarchistů mají velký díl viny na rostoucí míře chudoby a hladu ve světě právě instituce jako je SB, MMF či Světová obchodní organizace (World Trade Organization - WTO). Podle materiálu, který pořadatelé k dnešní akci vydali, je například za opakované hladomory v Somálsku vinen MMF a ekonomická politika, kterou Somálsku "vnutil". Vyžadovaná proexportní orientace somálské ekonomiky prý totiž vedla ke zhroucení tradiční zemědělsko ekonomické struktury, podobně jako privatizace veterinárních služeb k jejich nedostupnosti pro chudé farmáře.

Podle ČAS není možné podobné instituce změnit žádnými dílčími reformami. "Chyba je v systému. Skutečné řešení může přinést jedině celková změna přístupu a následně i společnosti," píše se v letáku, vydaném společně FNB a ČAS.

Hladovka na Václavském náměstí bude trvat až do neděle, kdy ji anarchisté zakončí happeningem, během kterého budou rozdávat potřebným jídlo, které uvaří.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist