https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anarchisticky-protestni-pruvod-se-neobesel-bez-nasili
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anarchistický protestní průvod se neobešel bez násilí

23.9.2000 19:30 | PRAHA (EkoList)
Kolem tisíce mladých anarchistů a antifašistů z Čech i ze zahraničí se dnes odpoledne sešlo na Náměstí Míru na demonstraci proti rasismu, fašismu a globalizaci, kterou svolali Revoluční anarchisté - Solidarita. I přesto, že oficiálně byla demonstrace ukončena už před půl třetí, všichni její účastníci se poté vydali na zakázaný pochod městem, který měl původně směřovat na Letnou, kde v tu dobu probíhala protestní akce ultrapravicových nacionalistů a kde byl také očekáván střet obou znepřátelených skupin. Násilný střet zakuklených anarchistů a holohlavých skinheadů se nakonec odehrál mnohem dříve, na nástupišti metra.
 

Demonstranti se na Náměstí Míru a okolní trávníky začínali scházet už od jedenácti hodin. Asi o dvě hodiny později bylo náměstí téměř zaplněné. Velká většina anarchistů měla na hlavách černé kukly nebo alespoň kapuce. Jejich zástupci pak za velkého ohlasu vyjadřovali protest proti kapitalismu a globalizaci. "Globální kapitalismus působí konflikty v multinárodních státech," bylo jedno z častých mott proslovů řečníků. Kritice anarchistů neušla ani policie a stát. "Chceme odsoudit tento stát za to, jak se chová k lidem." Nejostřejší slova ale zazněla na adresu fašistů, ultranacionalistů a strany Národní aliance. Jediná slova díků pak patřila těm, kteří akci přijeli podpořit ze zahraničí, přičemž většina z nich přicestovala z Itálie a Španělska.

Celé náměstí bylo vyzdobeno červenočernými prapory a transparenty s hesly:"Ne národní alianci, Proti rasismu, fašismu, sexismu", apod.

Těsně před tím než se anarchisté vydali na pochod, zaznělo z reproduktorů varování: "Je mezi námi velké množství provokatérů, např. policistů, pokud se vás pokusí vyprovokovat, rozhodně se jen nekoukejte!" Poté se průvod, ohraničený transparenty a skandující "Antifag!" vydal po pražské magistrále směrem k Národnímu muzeu, kde musela být na nějaký čas přerušena jak automobilová, tak i městská hromadná doprava. Celý průvod provázelo asi třicet policistů, kolona asi dvaceti policejních aut a helikoptéra.

Anarchisté na Václaváku

Cestou z Náměstí Míru na Letnou se anarchisté zastavili také na Václavském náměstí. Foto: Tomáš Kramár/EkoList

"Už pochodujou, idioti!", zaznělo z jedné z policejních vysílaček. Až na Letnou nakonec průvod nedorazil, ke střetu s členy hnutí skinheads ale došlo na nástupišti metra ve stanici Hlavní nádraží, kde stálo kolem dvaceti skinheadů, čekajících na metro, na něž se sesypalo kolem sta anarchistů. Někteří ze skinheadů neušli brutálnímu zkopání. K tomu se vyjádřil i mluvčí INPEGu, Viktor Piorecký, který se průvodu také zúčastnil: "Pokud jde o fašisty, tak použití násilí je omluvitelné." Průvod nakonec došel na Václavské náměstí, kde na sochu sv. Václava pověsili anarchisté svou červenočernou vlajku a poté se pokojně rozešli. Akce anarchistů by na Náměstí Míru měla pokračovat i zítra.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist