https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/anketa-strom-roku-zna-deset-finalistu-hlasovani-zacne-v-cervenci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Anketa Strom roku zná deset finalistů. Hlasování začne v červenci

5.6.2024 10:26 (ČTK)
Mezi finální desítkou stromů převažují lípy. Ilustrační foto
Mezi finální desítkou stromů převažují lípy. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do finále letošního ročníku ankety Strom roku postoupilo deset kandidátů z devíti krajů, porota vybírala z 66 návrhů. Převažují lípy, mezi finalisty je však například i jerlín. Hlasování začne v červenci, informoval za pořadatelskou Nadaci Partnerství David Kopecký. Stromem roku 2023 se stala hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách.
 
"Mezi finální desítkou stromů převažují lípy, své zástupce tu však najde i javor, jinan, jerlín, dub a kaštan. Finalisty se nám podařilo najít napříč celou Českou republikou a svá želízka v ohni bude mít při hlasování hned devět krajů. Jihomoravský kraj reprezentují dva finalisté, další soutěžní stromy najdeme na Vysočině, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém i Zlínském kraji," uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková.

Letošní hlasování odstartuje 22. července na Stromroku.cz a potrvá 11 týdnů. Týden za každý strom plus závěrečné superfinálové kolo pětice finalistů s nejvíce hlasy. Vítěz získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku.

Už nyní ale získaly ocenění tři stromy, které porotci ocenili titulem Strom hrdina. Ten je určen dřevinám, které nějakým způsobem ohrožuje lidská činnost. Letošními hrdiny jsou dva duby, jeden z Prahy a druhý z Ratiboře u Vsetína, a také jasan z Kolína.

"Ocenění Strom hrdina poukazuje na konkrétní situace, kdy stromům hrozí bezdůvodný zánik. Nejčastější příčinou je výstavba v obcích. Ministerstvo životního prostředí proto připravuje zásadní zlepšení zákonné ochrany stromů. Inženýrské sítě už dál nebudou automaticky dostávat přednost před stromy. Možná ubyde hrdinů, ale přibyde zdravých stromů, které zvláště ve městech tolik potřebujeme," uvedl Daniel Vondrouš, koordinátor pro spolupráci s neziskovým sektorem z ministerstva životního prostředí.

Stromem roku 2023 se stala hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Získala 6433 hlasů z celkových 28.250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu v Česku se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist