https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-automobilovy-prumysl-a-aktiviste-kazdy-vidi-spotrebu-jinak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Automobilový průmysl a aktivisté, každý vidí spotřebu jinak

4.4.2003 17:09 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Výrobci automobilů v USA se nemohou shodnout s ochránci životního prostředí na nových vládních standardech, které nařizují u sportovních automobilů, dodávek a užitkových vozů, významně snížit spotřebu pohonných látek již v následujících třech letech.
 

Nová pravidla, vyhlášená v toto úterý Národním úřadem pro bezpečnost dálničního provozu (NHTSA), nařizují výrobcům „lehkých nákladních vozů“ snížit spotřebu na 12,7 litru u modelů vyráběných od roku 2007, což je přísnější norma než byla původně požadována. Automobilový průmysl se požadavku brání s tím, že jeho řešení bude technologicky příliš složité. „My s tím souhlasíme, ale bude to velká změna“, řekl MSNBC Eron Shosteck mluvčí Sdružení výrobců automobilů státu Washington. Sdružení chce navrhnout Kongresu takový systém, kdy výrobci budou nabízet a podporovat prodej šetrných vozů, ale počet modelů bude záviset na zájmu nakupujících.

Argumentují tím, že nabízejí přes třicet typů vozů s ekonomickým spalováním benzínu pod 10 litrů, ale nikdo je nechce kupovat. Odpůrci tvrdí, že nedojde ke změně pohledu, dokud prodejci nezačnou ve velkém nabízet šetrná auta a budou je chtít skutečně prodávat. Jedním dechem dodávají, že tento krok nevyřeší závislost země na dovážen1é ropě. „Ročně ušetříme šest milionů barelů ročně, což tvoří méně než tři procenta dovozu z Iráku“, řekl prezident Národního trustu pro životní prostředí (NET) Phil Clapp.

David Nemtzow z Aliance pro úsporu energie se bouří kvůli problémům kolem nových pravidel: “Ceny ropy neustále rostou. Bojujeme na Středním východě a jediné co oni umí, je promrhat nejlepší příležitost za poslední desetiletí udělat něco smysluplného.“

NTHSA prosazuje pro modely vyráběné po roce 2007 zcela změnit přístup k ekonomice pohonných hmot, včetně zavedení zcela nové klasifikace automobilů. Jedná se o vozy užitkové. Vozů osobních se spotřebou kolem jedenácti litrů by se nová pravidla dotknout neměla. Legislativní opatření by mělo zmenšit propast ve spotřebě mezi osobními auty a užitkovými vozy. Malé nákladní vozy a dodávky by tak měli radikálně snížit množství propáleného benzínu, říkají odborníci. Když se sníží spotřeba k deseti až jedenácti litrům na sto kilometrů, bude to znamenat denní úsporu milion barelů, což je deset procent dovážené ropy. Spojené státy spotřebují kolem 40 milionů litrů benzínu denně.

Podle článku Associated Press New SUV standards fuel debate 02. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist