https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-desitky-tisic-lidi-demonstrovaly-v-new-yorku-za-konec-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Desítky tisíc lidí demonstrovaly v New Yorku za konec fosilních paliv

18.9.2023 10:16 | NEW YORK (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Desítky tisíc lidí v neděli demonstrovaly v New Yorku proti používání fosilních paliv a za lepší boj proti klimatickým změnám, informovala agentura AP. Podle odhadu organizátorů se pochodu na newyorském Manhattanu účastnilo na 75 000 lidí. Ekologické manifestace se mají podle televize ABC konat v New Yorku celý týden a souvisí se zasedáním Valného shromáždění OSN a summitem o udržitelném rozvoji, který začíná dnes. V New Yorku se také ve středu koná klimatický summit, který pořádá generální tajemník António Gutteres.
 

Pochodu za konec fosilních paliv se účastnili i některé známé osobnosti, například herci Susan Sarandonová, Ethan Hawke, Edward Norton či Kevin Bacon.

Lidé nesli transparenty s nápisy "Fosilní paliva nás zabíjí" či "Zastavte globální oteplování", někteří adresovali výzvy přímo americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. "Udělejte víc, pokud chcete, abychom Vás příští rok opět zvolili," vzkázali někteří účastníci Bidenovi podle AP.

Někteří demonstranti přijeli na invalidních vozících, jiní tlačili kočárky. Do New Yorku přijeli lidé manifestovat z různých koutů USA i světa. V průvodu šli i zdravotníci, protijaderní aktivisté, mniši, vědci, studenti, napsal deník The New York Times.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist