https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-houston-bude-po-hurikanu-obnovovat-infrastrukturu-postaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Houston bude po hurikánu obnovovat infrastrukturu postaru

1.9.2017 01:00 | HOUSTON (ČTK)
Americký prezident Donald Trump několik dní před úderem hurikánu Harvey v tichosti pozastavil platnost nařízení předchozí administrativy o výstavbě v oblastech ohrožených důsledky klimatických změn. Obama normu zavedl ve snaze zlepšit odolnost USA vůči hrozbám, které souvisejí se změnami podnebí. / ilustrační foto
Americký prezident Donald Trump několik dní před úderem hurikánu Harvey v tichosti pozastavil platnost nařízení předchozí administrativy o výstavbě v oblastech ohrožených důsledky klimatických změn. Obama normu zavedl ve snaze zlepšit odolnost USA vůči hrozbám, které souvisejí se změnami podnebí. / ilustrační foto
Americký prezident Donald Trump několik dní před úderem hurikánu Harvey v tichosti pozastavil platnost nařízení předchozí administrativy o výstavbě v oblastech ohrožených důsledky klimatických změn. Rozhodnutí Trumpova předchůdce Baracka Obamy umožňovalo komunitám v oblastech s vysokým výskytem bouří získat snadněji federální pomoc pro obnovu mostů, silnic a další infrastruktury tak, aby byla odolnější pro případ budoucích přírodních katastrof. Informovala agentura AP.
 

Trump, který považuje teorie o změnách podnebí za podvod, příkaz odvolal, takže komunity budou stavět podle původních předpisů, informovala agentura AP.

"Stavět a nebrat přitom ohled na budoucí záplavy, je jako vyléčit pacienta s rakovinou plic a při propuštění z nemocnice mu dát karton cigaret. Musíte-li rekonstruovat po přírodní katastrofě, pak to chcete udělat tak, abyste se něčemu podobnému v budoucnu vyhnuli," citovala agentura AP Michaela Gerrarda, který vyučuje na Columbijské univerzitě právo a klimatické změny.

Obama normu zavedl ve snaze zlepšit odolnost USA vůči hrozbám, které souvisejí se změnami podnebí. Jeho rozhodnutí počítalo s tím, že při obnově míst zničených přírodní katastrofou spojovanou s klimatickou změnou se bude brát v potaz názor vědců zabývajících se simulacemi budoucích bouří a následných záplav. Počítalo se s tím, že dálnice a mosty se budou budovat výš než dosud a že se bude provádět lepší odvodňovací systém. Základy pro nové požární stanice nebo nemocnice měly být navýšeny až o metr.

Mnoho vědců předpovědělo, že klimatická změny, jako je oteplování vzduchu a mořské vody, přinesou častěji podobné jevy jako Harvey. Houston má za sebou v minulých třech letech tři rozsáhlé záplavy, jaké se v minulosti označovaly za události přicházející jednou za 500 let. Minulý pátek jej zasáhl hurikán Harvey a přinesl lijáky, které ustaly až ve středu. V Texasu jsou zasaženy desítky okresů s 11 miliony obyvatel.

Podle AP Trump Obamovo rozhodnutí z roku 2015 odvolal na tiskové konferenci 15. srpna. Měla být věnována hlavně jeho plánům k infrastruktuře, ale Trump se na ní věnoval hlavně událostem v Charlottesvillu. K původnímu tématu řekl, že na federální úrovni usnadní proces povolování výstavby dopravních projektů a další infrastruktury tak, aby se stavby realizovaly rychleji a levněji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist