https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-spojene-staty-zvysuji-pozadavky-na-provoz-dieselovych-motoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Spojené státy zvyšují požadavky na provoz dieselových motorů

16.4.2003 13:56 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Bushova administrativa ohlásila v úterý nový plán, který omezí znečištění způsobené provozem naftových motorů až o devadesát procent. Omezení se týká pracovních strojů, které nejsou určeny pro dopravu. Chce tak zabránit tisícům předčasných úmrtí, nemocem srdce a dýchacím potížím.
 

Návrh počítá s přísnějšími pravidly pro provoz naftových buldozerů, zemědělských strojů jako jsou například kombajny, ale počítá i s lodními motory. Kvalitněji spalující motory by měly být zavedeny mezi lety 2008-2014. Snížení emisí by mělo být skutečně významné, i díky použití paliva s obsahem síry nižším o 99 %. “Plán počítá s dramatickým snížením emisí u strojů používaných ve stavebnictví, zemědělství a průmyslu“, řekl Associated Press mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, “Budeme požadovat přísné kontroly jak motorů tak kvality pohonných látek“.

Agentura ochrany životního prostředí (EPA) odhaduje, že díky tomuto programu by se mohlo zabránit téměř deseti tisícům předčasných úmrtí, šestnácti tisícům srdečních kolapsů a více než 260 tisíc dětí by mohl ochránit před dýchacími potížemi. Stavebnictví, farmářství, těžební průmysl a námořní lodě jsou největšími znečišťovateli ovzduší díky používání dieslových motorů. Oxid siřičitý způsobuje kyselé deště, pevné látky v ovzduší zase dýchací problémy a oxidy dusíku smog. Po zavedení nových regulací budou průmyslové stroje muset splňovat stejné limity jako kamiony nebo autobusy. Jestliže se opatření ukážou jako účinná chce EPA přistoupit k podobným limitům při provozu dieselových lokomotiv.

Když EPA zveřejnila nový program bylo zjištěno, že ve stejnou chvíli dvě advokátní kanceláře vydaly prohlášení volající po sjednocení požadavků na dieselové motory a palivo. Toto prohlášení se pozastavuje nad nedostatkem kontroly znečištění u různých zdrojů, dokonce hovoří o stávají státní regulaci dieselových motorů a nafty jako o „chaotickém patchworku".

Podle článku Associated Press zveřejněném na serveru MSNBC News 15. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist