https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ap-spravci-americkych-lesu-prijdou-o-sve-pravomoce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

AP: Správci amerických lesů přijdou o své pravomoce

6.6.2003 15:50 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Americká administrativa ve středu oznámila, že dočasná nařízení, která regulují stavbu silnic ve vzdálených oblastech národních lesů, nebudou obnovena, uvádí agentura AP. Nové nařízení vrací zákony zpět před rozhodnutí prezidenta Clintona, který svým nařízením znemožnil stavbu silniční sítě na území 58 milionů akrů federální půdy. "Naším záměrem je vrátit nařízení zpět do dřívějšího stavu," říká náměstek ministra zemědělství Mark Rey, pod jehož úřad spadá Lesní správa Spojených států (FS).
 

Zákon měl velké problémy už při svém příjímání, jen tak tak prošel Senátem. Skupiny podnikatelů, především těžařských firem, podaly žalobu k odvolacímu soudu, který však platnost potvrdil. Zákonná úprava předchozího prezidenta, kterou velmi přivítali ochránci životního prostředí, byla přijata na konci volebního období a podpořena ještě řadou souvisejících pravidel.

"To znamená, že nařízení regulující stavbu silnic se stala velmi účinnou legislativní zbraní pro Lesní správu," vysvětluje Mike Anderson z The Wilderness Society. Zákonné nařízení přijaté v roce 2001 dalo správcům lesů pravomoc zcela rozhodovat o stavbě silnic v rozsáhlých oblastech. Bylo zcela na jejich představitelích, zda dovolí na svém území stavbu či ne. Ředitel Lesní správy Dale Bosworth za dva roky nevydal jediné povolení pro stavbu nových cest na územích chráněných usnesením.

Dnes se nařízení z Clintonovi éry dostávají do rozporu s novou vládní politikou, která chce bojovat proti nebezpečí lesních požárů jejich kácením nebo preventivním vypalováním. Stejně tak zákaz stavby silnic blokuje jiné projekty z vládní "Iniciativy zdravých lesů". Nevládní organizace oponují snahám vlády a tvrdí, že výsledkem bude pouze snazší přístup dřevařských firem k bohatství rozsáhlých porostů a zamezí veřejnosti aktivně komentovat hospodaření národních lesů. Stát navíc nebude vyžadovat ekologické studie, které doteď byly povinnou součástí každého projektu těžby dřeva. Dnes se kácení týká maximálně 1000 akrů lesa, což by mělo podle odborné studie stačit na ochranu před případným lesním požárem. Kontrolovaný požár, kdy se nadbytečné stromy zapálí podle místní situace, nevyžaduje studie ochránců přírody a počítá s plochou až 4500 akrů lesa.

Podle textu Associated Press 05. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist