https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/aplikace-pomohla-zachranit-tisice-zvirat-pri-sekani-luk-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Aplikace Senoseč pomohla zachránit tisíce zvířat při sekání luk

30.5.2017 13:32 | PLOSKOV (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec na dnešní akci.
Ministr životního prostředí Richard Brabec na dnešní akci.
Zdroj | MŽP
Aplikace projektu Senoseč online pomohla zachránit tisíce srnčat a další zvěře před smrtí při sekání luk. Nově je pro zemědělce, myslivce i dobrovolníky dostupná na mobilu ve vylepšené verzi umožňující zadání přímo v terénu. Funguje také na webu www.senosec.czu.cz.
 

Projekt pomáhá i tím, že zvyšuje povědomí veřejnosti, která se do záchrany zvířat zapojuje. Na dnešním představení nové verze aplikace v Ploskově na Kladensku to řekla jednatelka Českomoravské myslivecké jednoty Martina Novotná.

Aplikace urychluje a usnadňuje plánování záchrany zvířat, navíc dokáže předcházet nedorozuměním například s dobrovolníky, kteří by se na louku vydali na vlastní pěst. "Dnes je vše o komunikaci s lidmi. Všem nám jde o společnou věc," uvedla Novotná. Podle vedoucího projektu Senoseč za Provozně ekonomickou fakultu Českou zemědělskou univerzitu v Praze Jana Bartošky se nově mohou registrovat i majitelé dronů. Dobrovolníci také od letoška mohou akce hodnotit i být hodnoceni, nejlepší dostanou na konci června ceny.

Podle zákona musí zemědělci myslivcům předem hlásit plánované sečení trávy, protože sekačky zabíjejí mláďata zvěře. Myslivci proto procházejí louky večer nebo několik hodin před sečením, zvěř tím vyplaší, mláďata si matky odvádějí do bezpečí. Právě koordinaci lidí, kteří chtějí s procházením luk pomáhat, aplikace usnadňuje. Myslivci kromě toho používají i různé plašiče, například pachové nebo akustické. Mláďata myslivci odnášejí jedině bezprostředně před sečením, kdy už je jisté, že plašení nezafungovalo.

Testuje se také využívání malých bezpilotních letounů s termokamerou, která zvěř zachytí. Tato technologie ale funguje především v noci a brzy ráno.
Testuje se také využívání malých bezpilotních letounů s termokamerou, která zvěř zachytí. Tato technologie ale funguje především v noci a brzy ráno.
Zdroj | MŽP

Testuje se také využívání malých bezpilotních letounů s termokamerou, která zvěř zachytí. Tato technologie ale funguje především v noci a brzy ráno, noční létání těchto zařízení není běžně povoleno. "Je třeba s ministerstvem dopravy dohodnout výjimku," řekl dnes novinářům Petr Lněnička, který se podílí na vývoji speciálních letounů. Postupně se vyvíjí nové typy senzorů, levnější stroje a také aplikace, které data zachycená senzory na až několika stech hektarech rychle vyhodnotí.

Do aplikace se už od jejího spuštění v roce 2015 registrovalo na 5000 dobrovolníků a zemědělci nahlásili několik set senosečí. Jedním ze spoluautorů nápadu je myslivec Petr Slaba. Záchrana se netýká pouze srnčat, ale také například bažantů, koroptví, zajíců a dalších druhů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist