https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/appian-group-cez-od-nas-letos-odebere-mene-hnedeho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Appian Group: ČEZ od nás letos odebere méně hnědého uhlí

2.1.2003 15:48 | PRAHA (ČIA)
Celkem o 6,5 procenta méně hnědého uhlí odebere v letošním roce elektrárenský gigant ČEZ od Mostecké uhelné společnosti (MUS). Zatímco za loňský rok odebral ČEZ více než 9,25 milionu tun uhlí, letos koupí od MUS jen 8,65 milionu tun. Vyplývá to z dohody, jíž ČEZ uzavřel s majitelem MUS, americkou Appian Group. Dnes o tom informoval tiskový mluvčí Appian Group Matěj Štětka.
 

Jako hlavní důvod menšího odběru hnědého uhlí označil Štětka zprovoznění druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín. "Vzhledem k menšímu odběru také ze strany německé elektrárny Schwandorf poklesne letos produkce MUS přibližně o milion tun," podotkl mluvčí.

Celkový objem hnědého uhlí, jež ČEZ odebral od všech tří českých hnědouhelných společností (MUS, Severočeské doly a Sokolovská uhelná) podle Štětky klesá od roku 2000. "V roce 2000 odebral ČEZ přes 30 milionů tun, o rok později 29,9 milionu tun, odhad pro rok 2002 počítá s objemem 28,5 milionu tun," řekl Štětka.

Mezi hlavní činnosti společností tvořících Appian Group patří aktivity od těžby a prodeje uhlí přes výrobu elektřiny až po prodej energie a tepla koncovým zákazníkům. Skupina drží nyní prostřednictvím švýcarské Investenergy SA 96,37 procenta akcií Mostecké uhelné společnosti. V současné době vlastní významné podíly v teplárnách v Otrokovicích, Strakonicích, Příbrami, Týně nad Vltavou nebo podnikových energetikách typu ZPS Zlín. Firma má také zájem o majoritní balík v Severočeských dolech a o tepelné elektrárny patřící ČEZu.

ČEZ je největším tuzemským výrobcem elektřiny. Vyrábí více než tři čtvrtiny elektrické energie v ČR. Kapacita produkce ČEZ činí 10 146 megawattů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist