https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/archeologove-patraji-na-namesti-v-prerove-po-studni-kvuli-lipam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Archeologové pátrají na náměstí v Přerově po studni, kvůli lípám

4.4.2019 11:33 | PŘEROV (ČTK)
Sstaleté lípykteré jsou dominantou Horního náměstí v Přerově, ale jsou ve špatném stavu. Variantou je, že je nahradí stromy nové.
Sstaleté lípykteré jsou dominantou Horního náměstí v Přerově, ale jsou ve špatném stavu. Variantou je, že je nahradí stromy nové.
Přerovští archeologové začali v těchto dnech na Horním náměstí hledat studnu, o jejíž existenci mluví historické prameny. Studna podle nich před více než sto lety zásobovala vodou zdejší domy. Průzkum má souvislost s osudem souboru staletých lip, které jsou dominantou náměstí a jsou ve špatném stavu. Variantou je, že je nahradí stromy nové. Průzkum by měl osvětlit otázku zavlažování. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

 

"Nechali jsme posoudit stav šesti lip a bylo nám doporučeno jejich vykácení a následně výsadba nových stromů. Aby stromy nebyly stísněné a v budoucnu si navzájem nepřekážely, měly by tam nově zakořenit jen čtyři lípy," uvedl přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Následovat by měla úprava terénu, spočívající mimo jiné v tom, aby dešťová voda v co největší míře zasakovala do okolí nových dřevin. I z tohoto důvodu je potřeba vědět, jestli přímo mezi lípami studna je. "Uvidíme, co nám průzkum ukáže. Až budeme mít výsledky, rozhodneme o dalším postupu. Vyloučeno není ani obnovení nádrže, která tu údajně ještě na začátku 20. století byla," doplnil náměstek Michal Zácha (ODS).

Archeologové nyní zahájili první etapu průzkumu, kdy narazili na zákopové desky a našli několik mincí, nejstarší byla z roku 1940. "Z písemných pramenů víme, že na Horním náměstí byla hluboká studna a také kašna. Na fotografiích jsme viděli altán, tyčící se nad studnou, byla tady svého času i pumpa," uvedl archeolog Zdeněk Schenk z Muzea Komenského v Přerově. Podle něj byla studna kolem roku 1903 zlikvidována, později bylo Horní náměstí napojeno na obecní vodovod a osud studny už nikoho nezajímal.

O plánovaném kácení lip se mluví od loňského jara. Pro Přerovany je to citlivé téma, lípy tady míjí už pátá generace a stromy jsou vnímány jako nedílná součást historického náměstí. Dřeviny jsou však ve špatném stavu, podle znaleckého posudku jsou jejich kmeny i větve napadeny infekcí. Odborníci již loni navrhli, aby byly stromy pokáceny a nahrazeny novou dřevinou. Podle nich mohou ohrozit kolemjdoucí. Město nechalo místo toho šest vzrostlých lip ořezat. Uvedlo tehdy, že pokud budou stromy dále chřadnout, půjdou k zemi. O jejich kácení ale ještě nebylo rozhodnuto, zástupci města čekají na výsledek archeologického průzkumu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist