https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/areal-eden-silesia-vznikne-blize-centru-karvine-nez-se-puvodne-planovalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Areál Eden Silesia vznikne blíže centru Karviné, než se původně plánovalo

22.1.2023 01:09 | KARVINÁ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Areál Eden Silesia vznikne blíže centru Karviné, než se původně plánovalo. Komplex, který má být jedním z nejdůležitějších projektů v Moravskoslezském kraji financovaných z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci, bude proti původním plánům i levnější a změní se také jeho podoba. Vybudování areálu, který bude fungovat jako vzdělávací a vědeckovýzkumný park i turistická atrakce a je inspirovaný anglickým Eden Projectem, má stát asi 2,5 miliardy korun. Původní odhady hovořily o třech miliardách, uvedla Slezská univerzita (SU).
 

Z původního prostoru na pozemcích po bývalém Dole Barbora se projekt ze strategických důvodů posouvá do oblasti Lipiny v Karviné-Darkově, do části mezi golfovým hřištěm a Dolem Darkov. Škola pozemek připravuje s městem Karviná a chystá jeho odkup od vlastníka. Že je projekt uskutečnitelný a reálný, potvrdila studie proveditelnosti zpracovaná britskou společností Eden Project International.

"Je to jeden z projektů, který má velmi silný transformační potenciál, protože alespoň z mého pohledu ekonoma je to projekt, který mění tento region z regionu, který je považován a charakterizován jako čistě průmyslový region, na region, který by měl rozvíjet služby s vyšší přidanou hodnotou," řekl rektor SU Pavel Tuleja.

Prorektor pro strategii a komunikaci SU Tomáš Gongol uvedl, že projekt má vrátit život do krajiny zasažené těžbou uhlí, podpořit zaměstnanost a vytvořit pracovní příležitosti. "To klíčové, o co v projektu půjde, je vytvoření unikátního univerzitního kampusu, který povede také ke vzniku nové součásti Slezské univerzity, a to v podobě Evropského centra regenerativní budoucnosti. Pojem regenerativní budoucnost nebo regenerace znamená v podstatě vytváření systémů, které obnovují život tam, kde život byl v důsledku lidské činnosti v minulosti odňat," sdělil.

Univerzita chce vytvořit nový studijní program Regenerativní rozvoj regionu a krajiny. Spolupracovat na tom bude se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. "Výzkum bude zaměřen primárně na transformaci pohornické krajiny, nové způsoby pěstování rostlin, na nakládání s energiemi. Projekt je stavěný na obnovitelných zdrojích, na uhlíkové neutralitě," uvedl Gongol.

Snaha o co nejnižší energetickou i ekonomickou náročnost stavby podle něj vedla ke zmenšení rozsahu centrální budovy, ve které bude soustředěna hlavní část vzdělávacích aktivit pro studenty i pro veřejnost. V budově bude i nově vypěstovaný les s porostem a rostlinami příbuznými s prehistorickou flórou. Kolem budou další okrasné i užitkové zahrady s vodními plochami.

"Člověk bude procházet čtyřmi živly, kdy vlastně bude ukázáno, jak uhlí vzniká. Podíváme se pod zem nejprve, kde to uhlí je, a nad tím bude krásný pravěký les, který symbolizuje to, jak rostliny do močálů padaly a postupně se z nich stávalo uhlí," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). Postupně lidé projdou až nahoru do současnosti. "To celé bude provázet voda, která je nedílnou součástí celého procesu. Velký vodopád bude podle mě dominantou, na kterou se lidé budou chodit dívat," uvedl Unucka.

Pokud bude projekt schválen k financování, ještě letos začnou projekční práce. Stavět by se podle Unucky mohlo začít v době, kdy pravděpodobně těžba černého uhlí na Karvinsku zrovna definitivně skončí, tedy koncem roku 2025 nebo začátkem roku 2026.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist