https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/argentina-sklidi-vice-geneticky-modifikovane-soji-a-kukurice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Argentina sklidí více geneticky modifikované sóji a kukuřice

1.12.2000 13:31 | PRAHA/BUENOS AIRES (EkoList)
O 10 % u sóji a o 14 % u kukuřice se v Argentině zvýší podíl plochy, která je oseta semeny odrůd obsahujícími geneticky modifikované organismy (GMO). Podle agentury Reuters to ve svém včerejším prohlášení uvádí Argentinská semenářská asociace (ASA).
 

ASA zastřešuje hlavní argentinské společnosti, jež se v oboru pohybují. V zemi, která je třetím největším producentem sóji na světě, tak vzroste podíl úrody sóji obsahující GMO z loňských 80 na letošních 90 %.

Podíl geneticky modifikované kukuřice na celkové sklizni plodiny by měl činit přibližně 20 %. I na trhu s kukuřicí zaujímá Argentina významné místo, neboť je jejím druhým největším exportérem na světě.

Proti GMO protestují různé ekologické organizace. V České republice jsou to především Greenpeace, podle nichž geneticky manipulované organismy ohrožují přírodu. Na to mimo jiné i dnes upozorňovali účastníky mezinárodní konference o bezpečnosti biotechnologií, jež do neděle probíhá v Průhonicích u Prahy.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist