https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arkiveorg-nepuvodni-krysy-musi-z-pacifickych-ostrovu-kvuli-mistnim-ptakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arkive.org: Nepůvodní krysy musí z pacifických ostrovů. Kvůli místním ptákům

10.11.2010 11:05 | LONDÝN/HODONÍN (Ecomonitor)
Chránit v Tichomoří místní druhy ptáků před invazí nepůvodních hlodavců – tak zní plán Královské společnosti pro ochranu ptáků (RSPB). Podle serveru Arkive.org hodlá společnost financovat projekt likvidace z Polynésie pocházejících krys ostrovních částkou do výše 1,7 milionů liber. Krysy na odloučených ostrovech v Pacifiku totiž ohrožují místní druhy ptáků, kteří se nikde jinde nevyskytují.
 

Modelovým příkladem úspěšného zásahu proti hladovým hlodavcům má být neobydlený Hendersonův ostrov, který je součástí souostroví Pitcarin. Ostrovní krysy mají podle Královské společnosti na svědomí každoročně až 25 000 mláďat buřňáka hendersonského. Krysy jsou považovány za hlavní příčinu úbytků mláďat právě proto, že ostrov je lidmi neobydlený a kolonie hnízdících ptáků jinak žijí v relativním bezpečí. Hendersonův ostrov je domovem hned čtyř endemických druhů ptáků, které nenajdeme nikde jinde v Tichomoří.

„Tento projekt je dobrou ukázkou toho, jak můžeme bojovat s globálním problémem úbytku druhů na lokální úrovni, zejména na ostrovech,“ říká Tim Stowe, stávající ředitel Královské společnosti pro ochranu ptáků. S počátkem realizace ambiciózního plánu se má začít v srpnu roku 2011 za předpokladu, že se podaří sesbírat zbývajících 600 000 liber na podporu projektu. „Myslíme si, že pokud 95 % všech narozených mláďat endemického buřňáka končí jako potrava pro krysy, je to dobrý důvod pro okamžitý zásah,“ míní Stowe, který doufá, že během jednání vlád v Japonsku o biodiverzitě se najde dostatek sponzorů.

Článek vyšel pod původním názvem „Rat eradication planned for Pacific Island“ na serveru Arkive.org dne 20. 10. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist