https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arktida-zamorena-toxickymi-jedy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arktida zamořena toxickými jedy

3.9.1999 18:45 | PRAHA (EkoList)
Polární výzkumná výprava Greenpeace prokázala znečištění arktických ledovců perzistentními jedy.
 

Základní vlastností těchto látek je, že se v prostředí, které je jimi kontaminováno, velice dlouho udržují a obtížně odbourávají. Používá se pro ně zkratka POP (Persistent organic polutants). Právě díky dlouhé době rozkladu se tyto látky dostávají i do nejodlehlejších oblastí země, jako jsou Antarktida či Arktida.

Loď Greenpeace

Snímek zachycuje loď Greenpeace u ledovce Esmark na Špicberkách. Foto: John Cunningham/Greenpeace

Například látky na bázi bromu, snižující riziko vznícení, jež se používají například v počítačích a dalších domácích spotřebičích byly nalezeny ve tkáních velryb v hlubinách arktických moří. Uvádí to zpráva "Špička ledovce", kterou vydala mezinárodní ekologická organizace Greenpeace při zahájení své kampaně "Toxic Free Future" (Netoxická budoucnost).

Látka, zvaná Tributylcin, používaná jako přísada do lodních barev, je odpovědná za vývoj samčích pohlavních znaků u měkkýšů. Tuto látku lze dnes najít v tělech ryb, měkkýšů a dalších mořských živočichů, a to zejména v přístavech a pobřežních vodách, uvádějí Greenpeace.

Ke kampani se připojí i česká pobočka Greenpeace. Podle Čestmíra Hrdinky upozorní čeští Greenpeace na problém perzistentních jedů v průběhu září


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist