https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-cast-stromku-a-svetylek-obsahuje-nebezpecne-latky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Část stromků a světýlek obsahuje nebezpečné látky

5.12.2019 00:19 | PRAHA (ČTK)
Dva ze tří testovaných vánočních řetězů v Česku obsahovaly nadlimitní množství škodlivin, stejně tak jeden ze čtyř testovaných umělých stromků.
Dva ze tří testovaných vánočních řetězů v Česku obsahovaly nadlimitní množství škodlivin, stejně tak jeden ze čtyř testovaných umělých stromků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Arnika
Dva ze tří testovaných vánočních řetězů v Česku obsahovaly nadlimitní množství škodlivin, stejně tak jeden ze čtyř testovaných umělých stromků. Šlo se o nebezpečné ftaláty DHEP a chlorovaný parafín. Tyto látky mají negativní vliv na reprodukční zdraví lidí a jsou problematické i pro životní prostředí, uvedli zástupci ekologické organizace Arnika na včerejší tiskové konferenci.
 

Podle expertky Arniky na toxické odpady Jitky Strakové šlo o stromky nakoupené v českých e-shopech. Stromek z PVC s nadlimitním obsahem škodlivin už podle Arniky výrobce stáhl z prodeje. Ze tří světelných řetězů pak dva obsahovaly zmíněný ftalát, jeden navíc i chlorovaný parafín, oba v nadlimitním množství.

"Tyto látky jsou ve výrobcích používány jako změkčovadla a částečně jako zpomalovače hoření. Ftalát DEHP je spojen s negativním vlivem na reprodukční vývoj, především u chlapců, pokud jsou mu vystaveni v prenatálním věku," doplnila Straková. Chlorované parafíny pak podle ní poškozují hormony štítné žlázy a zatěžují životní prostředí. Straková dodala, že tyto látky jako jako problematické vnímá i chemická legislativa Evropské unie REACH.

Testování bylo součástí rozsáhlejšího průzkumu vánočních stromků, dekorací a ozdob na českém, rakouském a německém trhu. Ze 33 vzorků bylo nadlimitní množství škodlivin prokázáno u 13 výrobků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist