https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-ods-se-chlubi-cizim-perim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: ODS se chlubí cizím peřím

22.3.2002 14:33 | PRAHA (EkoList)
Cizím peřím se, podle Jindřicha Petrlíka z ekologického sdružení Arnika, chlubí ve své předvolební kampani Občanská demokratická strana (ODS). Petrlík kritizuje argument, že se za vlád Václava Klause investovalo nejvíce do zlepšování životního prostředí. To tvrdí Klausova strana v letáku ke svému tzv. pátému tématu dekády "ODS volí prostředí pro život".
 

ODS volí...a co vy? V letáku ODS publikovala graf vývoje státních investic do ochrany životního prostředí, z nějž vyplývá, že v době, kdy byl předsedou české vlády Václav Klaus, se do ochrany životního prostředí investovalo 300 miliard korun. "ODS ale zapomíná říct, že to nebyla dobrovolná aktivita," kritizuje leták Petrlík. Připomíná, že 53 miliard korun dostala elektrárenská společnost ČEZ na odsíření hnědouhelných elektráren od Světové banky (SB) a další velkou část ze zmiňované částky "spolkly" filtry na komínech dalších průmyslových podniků. "Ty musely splnit požadavky zákona, který ale byl přijat ještě hluboko před začátkem vlády Václava Klause, za ministrů životního prostředí Josefa Vavrouška a Ivana Dejmala," argumentuje Jindřich Petrlík.

Předvolební argumentace ODS není příliš po chuti ani české pobočce Greenpeace. Té se nelíbí kritika, jež v letáku zaznívá na adresu ekologických organizací. "Termín životní prostředí obracejí jeho samozvaní ochránci proti lidem. Úzká skupinka 'osvícených' není povolána nás - proti naší vůli - zastupovat," říká se v letáku Klausovy strany. "Je vidět, že ODS už opravdu rozjela svoji volební kampaň naostro," říká Jan Haverkamp z Greenpeace. Podle něj ekologické organizace upozorňují na závažné problémy životního prostředí u nás a nekladou si žádné mocenské cíle.

Inkriminovaný leták ODS už opakovaně kritizovalo Hnutí DUHA. "ODS představila snůšku líbivých frází, za nimiž ale není vidět žádný konkrétní krok," komentoval 5. téma dekády ODS Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist