https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-pozadala-poslance-aby-podporili-pravo-na-informace-o-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika požádala poslance, aby podpořili právo na informace o znečištění

29.11.2001 15:15 | PRAHA (EkoList)
Sdružení Arnika dnes vyzvalo poslance Parlamentu ČR, aby odolali tlaku průmyslových podniků a schválili tzv. Integrovaný registr znečišťování (IRZ). Zákon o integrované prevenci znečištění, který předpokládá zlepšení informování občanů o škodlivinách do životního prostředí, je připraven v Poslanecké sněmovně k druhému čtení.
 

"Doufáme, že poslanci nedají na lobbisty průmyslových podniků a že budou zastupovat ty, kteří je zvolili," prohlásil Jindřich Petrlík, vedoucí kampaně Arniky "Budoucnost bez jedů". Podle zástupců Arniky je současný zákon nedostatečný, protože zaručuje informace o tom, jak který podnik znečišťuje životní prostředí, pouze státním institucím. "Integrovaný registr znečišťování by nastavil pro všechny průmyslové podniky jednotný a standardní filtr, jakou cestou a jaké informace sdělovat státním institucím a poté i občanům," vysvětluje Ivona Půlkrábková, tisková mluvčí Arniky.

Zástupci průmyslové lobby tvrdí, že jde v prvé řadě o to, aby české podniky nebyly znevýhodněny oproti zemím Evropské unie. Podle Josefa Zbořila ze Svazu průmyslu a dopravy ČR je zahrnutí IRZ do zákona nesystémové a nad rámec EU. "Je to jako kdybychom se snažili přeskočit dva metry čtyřicet bez tréninku," říká Zbořil. Podle materiálů Arniky sice EU opravdu zatím IRZ nevyžaduje. Je však pravděpodobné, že v době našeho vstupu už vyžadovat bude. Řada evropských států totiž již takový registr používá (např. Holandsko, Velká Británie nebo Švédsko). Lobbistické skupiny podle Petrlíka argumentují proti registru znečišťování také vysokými náklady na jeho zavedení, což potvrdil i Zbořil: "Podle nás se mohou náklady vyšplnat až k miliardě korun." Podle Petrlíka to však není pravda, protože většina látek je již dnes měřena a údaje bude prý možné stanovit výpočtem na základě jednotné metodiky.

Obavy o vyzrazení obchodního tajemství při zveřejnění množství některých látek nebo ze zneužití teroristy, Arnika také odmítá. "Podnik může v odůvodněných případech skrýt příslušnou látku pod jiný název a teroristé nebo špioni se k informacím dostanou tak jako tak," píše se v informačním letáku Arniky.

O zachování práva veřejnosti na informace o toxických látkách v plné šíři žádá poslance také přes 6700 signatářů petice "Budoucnost bez jedů", mezi nimi také starostové měst a obcí a poslanci krajských městských a obecních zastupitelstev.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist