https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-pozaduje-vysvetleni-havarie-ve-spolane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika požaduje vysvětlení havárie ve Spolaně

20.6.2002 20:46 | PRAHA/NERATOVICE (ČIA)
O poskytnutí úplné informace o výbuchu, který dnes odpoledne zranil dva zaměstnance Spolany Neratovice, požádalo dnes ekologické hnutí Arnika vedení chemičky. K výbuchu došlo podle Arniky v provozu chlorové chemie, kde se vyrábí polyvinylchlorid (PVC) a škody jsou údajně předběžně odhadovány na stovky milionů korun. Pro ČIA to uvedl konzultant Arniky pro oblast toxických látek Miroslav Šuta.
 

"Chlorová chemie a výroba PVC představují značné riziko pro životní prostředí i zdraví lidí a patří mimo jiné k významným zdrojům rakovinotvorných a vysoce toxických látek, jakými jsou například dioxiny nebo vinylchlorid monomer (VCM). Ačkoli Spolana má povinnosti informovat veřejnost o svém vlivu na životní prostředí a lidské zdraví, její vedení opakovaně v minulosti skutečně vážná rizika bagatelizovalo," uvedl Šuta. Arnika se rovněž obrátila na Českou inspekci životního prostředí s podnětem k prošetření možného úniku toxických látek.

Mezi nezávažnější havárie ve Spolaně patřila v uplynulých letech exploze ve výrobě rakovinotvorného VCM v dubnu 1993, v červenci 2000 způsobila havárie ve Spolaně zranění několika lidí a únik minimálně 188 kilogramů jedovatého chloru. "Tato látka způsobila škody na zemědělské produkci v objemu desítek milionů korun, které Spolana odmítá uhradit. Proto bude důsledky dva roky staré chlorové havárie řešit soud, u nějž zemědělci z okolí žalují firmu o úhradu škod způsobených únikem toxických látek," doplnil Šuta.

V roce 2001 vykázala Spolana ztrátu 699,7 milionu korun, o rok dříve činila ztráta 250 milionů korun. K hlavním akcionářům společnosti patří od prosince 2001 seskupení Unipetrol s 81,6procentním podílem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist