https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-prumysl-opetovne-usiluje-o-omezeni-prava-na-informace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Průmysl opětovně usiluje o omezení práva na informace

12.1.2002 11:40 | PRAHA (ČIA)
Zástupci průmyslových svazů prý stále nevzdávají své úsilí zamezit občanům přístup k informacím o znečišťování životního prostředí toxickými látkami. Lobbují u senátorů, aby v právě projednávaném zákonu o integrované prevenci znečištění změnili části věnované integrovanému registru znečišťování, ve kterém je přístup k informacím obsažen. Podle názoru představitelů ekologického sdružení Arnika to vyplývá ze způsobu projednávání tohoto materiálu senátním výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.
 

Průmyslové svazy se snaží vytvářet nátlak prostřednictvím některých senátorů. Zatím nebyly jasně vyřčeny pozměňovací návrhy, s nimiž příznivci průmyslových svazů z řad senátorů přijdou. Přesto je již teď jasné, že se budou podobat těm, s nimiž průmysl vyrukoval při projednávání zákona Poslaneckou sněmovnou," řekl ČIA zástupce Arniky Jindřich Petrlík.

Právo na informace o toxických látkách zakomponované do zákona se podle Arniky snažil Svaz průmyslu a dopravy ČR a Svaz chemického průmyslu ČR osekat tak, aby průmyslové podniky nemusely ohlašovat toxické látky končící v odpadech a aby menší provozovny nemusely vykazovat emise toxických látek do registru vůbec.

Podle mluvčí sdružení Ivony Půlkrábkové nejsou senátoři v otázce registru jednotní. "Doufáme, že si uvědomí, že integrovaný registr znečišťování je pro Českou republiku nesplněným slibem daným OECD a také to, že EU směřuje po vzoru svých členských zemí k zavedení plného integrovaného registru znečišťování," upozornila mluvčí. Dodala, že politická strana, která se pod omezení registru podepíše, jedná proti základnímu právu občanů na informace.

Uzákonění práva na informace o toxických látkách požaduje rovněž petice Arniky "Budoucnost bez jedů", kterou již podepsalo přes 7250 občanů, včetně 61 starostů a zastupitelů měst a obcí a sedmi členů krajských zastupitelstev. "Podpora integrovaného registru znečišťování od obecních a regionálních politiků jde napříč spektrem politických stran," upřesňuje Petrlík.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist