https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-skladka-u-temelina-nepredstavuje-riziko-pro-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Skládka u Temelína nepředstavuje riziko pro zdraví

28.5.2018 00:12 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Nezisková organizace s ekologickým zaměřením Arnika se dohodla se společností Quail v téměř dvouletém sporu o množství znečišťujících látek v okolí zařízení Hůrka u Temelína na Českobudějovicku, kde Quail skladuje odpady. / Ilustrační foto Temelína
Nezisková organizace s ekologickým zaměřením Arnika se dohodla se společností Quail v téměř dvouletém sporu o množství znečišťujících látek v okolí zařízení Hůrka u Temelína na Českobudějovicku, kde Quail skladuje odpady. / Ilustrační foto Temelína
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Nezisková organizace s ekologickým zaměřením Arnika se dohodla se společností Quail v téměř dvouletém sporu o množství znečišťujících látek v okolí zařízení Hůrka u Temelína na Českobudějovicku, kde Quail skladuje odpady. Ve společném prohlášení uvedly, že množství znečišťujících látek na tomto místě nevybočuje z celorepublikových hodnot v jiných lokalitách. Právě Arnika přitom v minulosti poukazovala na to, že množství škodlivých látek v okolí Hůrky překračuje povolené limity.
 

"Výsledky vzorkovacích kampaní prováděných spolkem Arnika sice odhalily výskyt POPs v okolí zařízení Hůrka, nicméně nalezené koncentrace nevybočují z celorepublikových hodnot nalezených v podobných lokalitách, ale při současném způsobu využívání okolní krajiny nepředstavují riziko pro lidské zdraví a neporušují legislativu platnou v České republice," uvedly strany v prohlášení.

POPs neboli perzistentní organické polutanty jsou znečišťující látky, které v prostředí dlouhodobě setrvávají, například dioxiny nebo polychlorované bifenyly.

Quail v minulosti tvrzení Arniky odmítal a podal na ni žalobu pro poškození dobrého jména k Městskému soudu v Praze. Studie Arniky z roku 2016 byla podle Quailu založena na chybně provedených a neověřitelných odběrech vzorků. V roce 2017 Arnika zveřejnila studii analyzující znečištění v okolí Quailu v Hůrce, podle níž u řady znečišťujících látek byly hodnoty až dvousetnásobně vyšší než v nezatížených lokalitách.

"Nebudeme celou věc podrobněji komentovat. Vše podstatné jsme uvedli ve společném prohlášení a více se k tomu vyjadřovat nebudeme," řekl mluvčí Arniky Jiří Káňa.

"Quail uznává záslužnost činnosti spolku Arnika při ochraně životního prostředí a obnovitelných zdrojů a do budoucna bude se spolkem Arnika spolupracovat za účelem dosažení lepší ochrany životního prostředí," uvedla ve společném prohlášení mluvčí firmy Kristina Jakubcová.

Kvůli nadlimitnímu množství dioxinů hrozí Quailu pokuta České inspekce životního prostředí, která s firmou vede správní řízení.

Quail patří do koncernu FCC v ČR, který tvoří asi dvacítka firem. FCC v ČR je součástí nadnárodní skupiny FCC Group, jejímž lídrem je španělská společnost Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Ta má širokou škálu aktivit, od stavebnictví až po služby.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist