https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-varuje-pred-spustenim-vyroby-pvc-ve-spolane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika varuje před spuštěním výroby PVC ve Spolaně

9.11.2002 10:59 | PRAHA (ČIA)
Neúnosné riziko představuje podle ekologického sdružení Arnika ukvapené spuštění provozu PVC ve Spolaně Neratovice. Pokud Spolana tento provoz spustí k plánovanému datu 25. listopadu bez řádných záruk, bude Arnika důrazně požadovat jeho zastavení. "Spolana tak chce učinit pět dní před dokončením bezpečnostní zprávy a aniž by měla hotov ekologický audit. Právě úplnou revizi bezpečnosti, zejména provozu PVC, a veřejné projednání zabezpečení podniku proti haváriím a únikům toxických látek do prostředí považujeme za dostatečné záruky," vysvětlil vedoucí kampaně Arniky Budoucnost bez jedů Jindřich Petrlík.
 

Arnika nepožaduje podle svých představitelů zavření chemičky, ale její bezpečný provoz. "Neustálé havárie a úniky toxických látek nás přesvědčují o tom, že se Spolana dosud plně nevypořádala s následky povodní. Provoz PVC je přitom tím nejnebezpečnějším v podniku. Když se havárie stane tam, bude to mít daleko horší následky než jaké může způsobit třeba oxid siřičitý," upřesnil Petrlík.

Z provozu PVC unikl při srpnových povodních chlór, který podle ekologů mohl vážně poškodit okolí chemičky. "Zjistili jsme až desetinásobné zvýšení koncentrací chlóru ve vegetaci oproti normálu. Poškození stromků jsme před dvěma roky zjistili i ve školce u obce Lhota, vzdálené od Spolany 12 kilometrů vzdušnou čarou. To nás překvapilo," prohlásila Hana Uhlířová z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

VÚLHM hodnotí na zakázku České inspekce životního prostředí dopad úniků chlóru na vegetaci v okolí Spolany Neratovice i letos.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist