https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-vyskovska-spalovna-jede-v-rozporu-se-zakonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika: Vyškovská spalovna jede v rozporu se zákonem

12.4.2003 11:07 | VYŠKOV/PRAHA (ČIA)
Spalovna nebezpečných odpadů Ekotermex Vyškov dál pálí odpady, přestože neplní v České republice uzákoněný emisní limit pro dioxiny. Umožňuje jí to sice plán snižování emisí, ale ten nebyl schválen v souladu s platnými zákonnými normami. Před jeho schválením měl Krajský úřad Jihomoravského kraje oznámit na internetu, kdy a kde je možné do plánu snižování emisí nahlížet. To ale neudělal. "Proto by také plán snižování emisí neměl platit," řekla ČIA vedoucí vyškovské pobočky ekologického sdružení Arnika Radka Štěpánová.
 

Spalovna podle údajů z roku 2001 překračovala mnohanásobně emisní limit pro dioxiny a zatěžuje tak nadměrně vyškovské ovzduší těmito toxickými látkami. Spalovna ani krajský úřad se podle Arniky příliš nemají k tomu, aby veřejnosti poskytly informace o vlivu spalovny na životní prostředí.

Kraj na žádost Arniky o kopii schváleného plánu snižování emisí odvětil, že se musí zeptat vedení firmy Ekotermex, zda jej může poskytnout veřejnosti. "To považujeme za skandální. Plán snižování emisí musí být podle zákona přístupný veřejnosti k připomínkám již v průběhu schvalování," komentoval jednání krajského úřadu vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika Jindřich Petrlík.

Arnika nyní čeká na rozhodnutí krajského úřadu, zda jí nakonec poskytne kopii plánu snižování emisí, aby jej mohla komentovat z hlediska dostatečnosti opatření plánovaných spalovnou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist