https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/arnika-zada-zverejneni-toxickych-latek-pri-pozaru-spolchemie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Arnika žádá zveřejnění toxických látek při požáru Spolchemie

3.12.2002 13:54 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
O zveřejnění množství toxických látek vzniklých při požáru provozu na výrobu umělých pryskyřic ve Spolchemii v Ústí nad Labem ve dnech 21. a 22. listopadu 2002 do ovzduší žádá ekologické sdružení Arnika. Ekologové se dnes v této záležitosti obrátili na oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí a Okresní hygienickou stanici v Ústí nad Labem. ČIA o tom dnes informoval Čestmír Hrdinka z Arniky.
 

Z dosavadních informací je zřejmé, že ve Spolchemii hořely chlorované látky společně s dalšími organickými látkami, včetně aromatických sloučenin. To naznačuje možnost tvorby extrémně jedovatých dioxinů a dalších zdraví škodlivých zplodin. Arnika argumentuje, že únik toxických látek dokazují i nedávné pozitivní jaterní testy policistů, kteří u požáru zasahovali.

Specialista hygienického dozoru z Ústí nad Labem, který si nepřál být jmenován, dnes ČIA řekl, že bezprostředně po požáru ve Spolchemii bylo na třech místech v Ústí nad Labem provedeno měření u zhruba 30 látek, včetně toluenu nebo styrenu. Měřením nebylo zjištěno žádné významné zvýšení obsahu škodlivin ovzduší. Podle jeho slov nikdo zřejmě neví, zda do vzduchu unikly dioxiny, vznikající spalováním chlorovaných organických látek. Taková měření se bezprostředně po požáru pravděpodobně vůbec neprováděla.

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem později odebírala vzorky sazí a zplodiny vzniklých požárem, které byly zaslány k rozboru do Prahy. Škodliviny z požáru pronikly vzhledem k příznivým povětrnostním podmínkám až do výše jednoho kilometru, kde se rozptýlily. Jaterní testy provedené u policistů nemohou podle hygienika konkrétně zjistit, kterou látkou poškození ledvin nastalo. Nelze tedy ověřit, zda se jedná o toluen, styren či jiné běžné uhlovodíky, které jsou součástí ředidel, apod.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist